EU-instituut: 'Uitrol van 5G gaat te traag'
5G-netwerken

EU-instituut: 'Uitrol van 5G gaat te traag'

24-01-2022 17:11 Laatste update: 17:14

De uitrol van 5G-internet in de EU is volgens de Europese Rekenkamer (ERK) fors vertraagd. De lidstaten halen met het huidige tempo het doel niet om in 2025 5G te hebben in alle stedelijke gebieden en op alle belangrijke transportroutes.

Tegen 2030 zou er in de hele EU dekking met 5G, de snellere mobiele netwerken, moeten zijn. "Door de achterstand plukt de EU nog lang niet de vruchten van 5G", zegt rapporteur Annemie Turtelboom, oud-minister van België. 5G zou tussen 2021 en 2025 het bruto binnenlands product (bbp) van de EU met naar schatting 1 biljoen euro kunnen verhogen en 20 miljoen banen kunnen opleveren.

'5G heeft booster nodig'

Volgens de Europese Rekenkamer heeft maar de helft van de EU-landen de streefdoelen voor toegang en dekking in nationale 5G-strategieën vastgelegd. Er is volgens de ERK dan ook dringend een impuls nodig om de plannen te realiseren en economische groei en versterking van het concurrentievermogen te stimuleren. '5G heeft in de EU een booster nodig', stelt de rekenkamer.

De kans dat 5G in 2025 in alle stedelijke gebieden en op alle belangrijke transportroutes in de EU zal zijn verwezenlijkt, is klein. In "het beste geval" zouden elf lidstaten, waaronder Nederland, mogelijk de streefdoelen halen.

Beveiligingsrisico’s

De EU-lidstaten moeten volgens de rekenkamer ook meer doen aan een gecoördineerde aanpak van de beveiligingsrisico’s van 5G. Zes van de acht grootste leveranciers, zoals Huawei (China) en Samsung (Zuid-Korea), zijn niet in de EU gevestigd en zijn onderworpen aan buitenlandse wetgeving. Dat kan gevolgen hebben voor de normen voor bijvoorbeeld de bescherming van persoonsgegevens, indien controlecentra in niet-EU-landen staan.

Nederland is een van de landen die de apparatuur van Huawei al weert uit de kern van de 5G-netwerken. Huawei wordt door onder meer de VS verdacht van meewerken aan spionage voor de Chinese overheid. Het bedrijf heeft de aantijgingen van de Amerikanen altijd ontkend. 

Getest: de nieuwste Samsung-smartphone