Maker bezorgrobots krijgt 50 miljoen investering van EU
Robots

Maker bezorgrobots krijgt 50 miljoen investering van EU

25-01-2022 13:45 Laatste update: 13:45

Robotbezorgingsbedrijf Starship heeft een investering van 50 miljoen euro gekregen van de Europese Investeringsbank (EIB). Daarmee wil het bedrijf met duizenden nieuwe robots bestellingen gaan bezorgen.

Het bedrijf uit Estland hoopt met de investering de komende jaren sterk uit te breiden. De EIB wil op zijn beurt meer inzetten op technologie die emissies kan verlagen en de economie van de EU kan versterken.

Volgens CEO Alastair Westgarth wil Starship ook nieuwe technologie ontwikkelen om leveringen nog sneller en zuiniger te maken. Westgarth zegt dat leveringen met Starship nu al goedkoper zijn dan leveringen met een menselijke koerier. Dat is volgens hem een primeur in de wereld van autonome leveringen.

Volgens de EIB past de investering bij de doelstellingen van de Europese Unie. De bank is een voorstander van technologie die de hoeveelheid verkeer in steden kan verkleinen. Daar kunnen bezorgrobots aan bijdragen omdat ze bijvoorbeeld scooters, bromfietsen en auto’s zouden kunnen vervangen. Bovendien wil de EIB meer inzetten op de algemene ontwikkeling van de Europese technologiesector om te kunnen concurreren met Amerikaanse en Aziatische techbedrijven.

Mogelijke miljardenmarkt

Starship werd in 2014 opgericht door Janus Friis en Ahti Heinla, twee van de oprichters van de videobeldienst Skype. Nadat in 2016 de eerste testdiensten werden aangeboden, begon het bedrijf in 2017 met de eerste commerciële leveringen.

De robots van Starship hebben intussen al miljoenen leveringen gedaan in de VS, het VK, Duitsland, Denemarken en Estland. Starship beweert dat 99 procent van de leveringen volledig autonoom gebeuren, zonder inmenging van een menselijke bestuurder.

Supermarkten

Hoewel Starship aanvankelijk vooral leverde op Amerikaanse universiteitscampussen is de focus de laatste jaren aan het veranderen. In het VK levert het bedrijf bijvoorbeeld steeds meer inkopen van supermarktketens zoals Coop, Tesco en Budgens. Westgarth zegt tegen Techcrunch dat zulke leveringen in de toekomst een steeds groter segment van Starships zaken uitmaken. "De potentiële markt voor universiteitscampussen is misschien vier- tot vijfhonderd, maar bij inkopen gaat het om miljarden dollars."

Het is nog niet duidelijk of de Starship-robots ook in Nederland gaan rondrijden. Daar leek het een paar jaar geleden wel op. Starship testte in 2017 een paar weken lang robots in ons land. Het bedrijf heeft echter nog geen concrete plannen voor ons land aangekondigd.

Samsung-robot helpt in het huishouden: