Fairphone 4
Smartphones 500-750 euro

Fairphone 4

11-01-2022 16:51 Laatste update: 11-04-2022 16:33

De Nederlandse Fairphone 4 is een smartphone voor de bewuste consument: eerlijker, schoner, tegen de wegwerpcultuur. Dat initiatief valt te prijzen.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Smartphones zijn al sinds hun intrede in een race met elkaar en zichzelf. Elk jaar sneller, groter, feller, beter. Die race naar de top laat een spoor van afgedankte telefoons af, die het vaak nog prima doen. Dat moet anders kunnen, dachten de Nederlanders van Fairphone. En dat kan ook anders, laten ze voor de vierde keer zien met deze Fairphone 4.

Voorgaande Fairphones waren echt een offer: goed te repareren, gemaakt met ethisch verkregen materialen – maar lang niet zo snel een mooi als concurrenten. De Fairphone 4 neemt een flinke stap en heeft zo veel minder nadelen dan zijn voorgangers. Het scherm is fraai, met dunne randen, 6,3 inch. Een lcd, maar dat is prima. Het toestel draait op een Qualcomm Snapdragon 750G, ook al prima. Er is keuze uit 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslag, of 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag.

Het camera-duo bestaat uit een groothoeklens en ultragroothoeklens met beide 48 megapixels – hele prima resolutie. De foto's en video's zijn helaas niet zo goed als bij andere telefoons in deze prijsklasse, maar ook zeker niet slecht. De accu is met 3905 mAh ook dik in orde en bovendien zelf te vervangen als 'ie versleten raakt.

De Fairphone 4 is ondanks zijn makkelijk verwisselbare onderdelen IP54-stof en waterdicht. De telefoon doet nog altijd compromissen, maar die zijn stukken kleiner dan de vorige keer. Dit is een duurzamere telefoon, gemaakt met ethisch verkregen onderdelen – maar ook gewoon een prima toestel. En het is een les aan elke grote smartphonemaker: zie je wel, het kan best, zo'n duurzame telefoon.

De Fairphone 4 is er in groen en grijs. De introductieprijs van de Fairphone 4 is 579 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:Minpunten:
  • Duurzaam
  • Ethisch verantwoord
  • Makkelijk zelf te repareren
  • Prima op elk vlak
  • Waterdicht
  • Niet meer dan prima
  • Middelmatige camera