Datingapp Tinder verbetert aanpak van misbruik en pesterijen
Datingapps

Datingapp Tinder verbetert aanpak van misbruik en pesterijen

26-01-2022 22:59 Laatste update: 27-01-2022 08:09

Datingapp Tinder belooft verbeteringen in hoe het omgaat met meldingen van pesterijen, misbruik en seksueel geweld. Doel is volgens Tinder om slachtoffers beter te ondersteunen.

Tinder heeft vandaag bekendgemaakt een aantal verbeteringen door te voeren. Het bedrijf wil bijvoorbeeld meer training geven aan medewerkers zodat zij steun kunnen verlenen aan slachtoffers van misbruik.

Ook zullen Tinder en andere apps van moederbedrijf Match-Group binnenkort toegang verschaffen tot achtergrondchecks op potentiële partners via Garbo. Dat is een non-profitorganisatie waar Match-Group vorig jaar een onbekend bedrag in investeerde. 

Tinder werkt sinds vorig jaar samen met het Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN), de grootste non-profitorganisatie die zich focust op slachtoffers van seksueel geweld in de VS. Met behulp van RAINN's expertise worden Tinder-medewerkers opgeleid om seksueel geweld en misbruik beter te herkennen en op te lossen. De training is nu verplicht voor elke nieuwe medewerker van de datingapp. Behalve herkenning wordt er ook aangeleerd hoe werknemers moeten omgaan met meldingen van seksueel geweld en misbruik.

Mensen rapporteren

Slachtoffers zullen vanaf nu ook meer mogelijkheden krijgen om mensen te rapporteren. Ze zullen bijvoorbeeld iemand kunnen rapporteren waarmee ze ge-unmatched zijn, zelfs een lange tijd nadat ze dat hebben gedaan. Gebruikers kunnen ook kiezen of ze al dan niet follow-up informatie willen krijgen over de acties die Tinder na hun melding heeft genomen.

Ook indirecte hulp

Tinder wil gebruikers ook de optie geven om via andere routes steun te krijgen. Gebruikers zullen via het Tinder Safety Center bijvoorbeeld toegang krijgen tot een crisislijn die dag en nacht beschikbaar is. Het Tinder Safety Center zal bovendien overal in de app toegankelijk worden. Vroeger moesten gebruikers nog zoeken naar de optie.

De samenwerking met Garbo is ook een grote update. Hoewel de feature nu nog niet beschikbaar is, zullen Tinders gebruikers binnenkort achtergrondchecks kunnen uitvoeren op potentiële partners. Daarbij zal vooral worden gekeken of gebruikers een verleden van geweld hebben. De functionaliteit zal voorlopig waarschijnlijk enkel in de VS beschikbaar zijn.

Aanhoudende problemen

Tinder kwam in het verleden al vaker in opspraak. Er zijn doorheen de jaren talloze verhalen naar boven gekomen over verbaal misbruik, seksuele aanranding, phishing, identiteitsfraude en nog veel meer. Het bedrijf is de laatste jaren daarom al een tijdje bezig om nieuwe manieren te vinden om misbruik aan banden te leggen. Met deze nieuwste update hoopt Tinder daar een oplossing op te bieden.

"Onze leden vertrouwen ons met een ongelooflijk gevoelig en kwetsbaar deel van hun leven", aldus Tinder-manager Tracey Breeden. "We vinden dat we hen moeten steunen tijdens elk moment van deze reis, ook wanneer ze negatieve ervaringen hebben."

Dat is waarschijnlijk echter niet de enige reden dat Tinder de maatregelen neemt. Het bedrijf staat de laatste jaren steeds meer onder druk van concurrenten zoals Bumble, dat zichzelf als een vrouwvriendelijker alternatief wil profileren. 

Bekijk ook: