Muziek Neil Young van Spotify gehaald uit protest tegen podcaster
Verzet tegen desinformatie

Muziek Neil Young van Spotify gehaald uit protest tegen podcaster

26-01-2022 23:33 Laatste update: 27-01-2022 00:33

De muziek van Neil Young wordt op zijn verzoek van Spotify gehaald. De Canadese zanger protesteert daarmee tegen de bekende podcaster Joe Rogan die op Spotify desinformatie over coronavaccins verspreidt.

Spotify laat weten dat wordt ingegaan op het verzoek van Young. De 76-jarige artiest had het verzoek gedaan in een inmiddels offline gehaalde open brief aan zijn management en Spotify. Die schreef hij naar aanleiding van de podcast van Joe Rogan waarin viroloog Robert Malone wordt geïnterviewd. Malone werd eerder bekritiseerd vanwege het verspreiden van onjuiste informatie over coronavaccins. 

Young maakte zich zorgen dat de podcast "de dood tot gevolg heeft voor degenen die de misinformatie over vaccins in zijn podcast geloven". 

Joe Rogan Experience

The Joe Rogan Experience, die exclusief op Spotify is te horen, is met naar schatting 11 miljoen luisteraars per aflevering de grootste podcast ter wereld. In april vorig jaar riep Rogan gezonde, jonge mensen op om zich niet te laten vaccineren. Onlangs verzochten artsen Spotify al om strengere regels over desinformatie in podcasts op het platform in te voeren.

Een woordvoerder van Spotify zegt tegen The Washington Post dat het bedrijf sinds de start van de coronapandemie ruim 20.000 podcastafleveringen vanwege onjuiste informatie over het coronavirus heeft verwijderd. "We betreuren Neils beslissing om zijn muziek van Spotify te verwijderen maar hopen hem snel weer te mogen verwelkomen." Het bedrijf zegt te balanceren "tussen veiligheid voor de luisteraars en vrijheid voor de makers".