Face ID

iPhones binnenkort met mondkapje op te ontgrendelen via Face ID

28 januari 2022 om 11:37
Laatste update: 28 januari 2022 om 13:46

iPhones van de afgelopen jaren hebben een gezichtsscanner. Onhandig, want dat werkt niet met een mondkapje op. Binnenkort maakt Apple dat toch mogelijk na een update van iOS.

Apple had al een manier om iPhones met Face ID-gezichtsscanner te openen als de gebruiker een mondkapje draagt, maar dat werkte samen met de Apple Watch. Wie ook een Apple Watch draagt, kan de iPhone met een mondkapje op toch openen, ook al kan de telefoon niet het hele gezicht zien. Binnenkort is dat hele gezicht niet meer nodig en hebben alle versies van de iPhone 12 en iPhone 13 aan het gebied rond de ogen genoeg.

In een bètaversie van iOS 15.4 zit de nieuwe functie 'Gebruik Face ID met masker', meldt onder meer MacRumors. Eenmaal ingeschakeld herkent de iPhone de gebruiker ook met een mondkapje op. Er hoeft geen nieuwe gezichtsscan gemaakt te worden: de iPhone vergelijkt het deel van het gezicht zonder kapje met de eerder gemaakte scan van het volledige gezicht van de gebruiker.

Gezichtsscan werkt beter zonder kapje

"De iPhone kan de unieke eigenschappen van het gebied rond de ogen herkennen om te authenticeren", licht Apple toe in de iOS-bèta. Wel waarschuwt Apple dat Face ID het meest accuraat werkt als de mondkapjes-functie niet is ingeschakeld. Als de gezichtsscanner het hele gezicht kan zien, wordt de gebruiker waarschijnlijk sneller herkend.

Het is nog niet duidelijk of Face ID met mondkapje ook onveiliger is, en makkelijker te foppen door anderen met een mondkapje op.

De mondkapjes-functie werkt niet met iPhones ouder dan de iPhone 12 en ook niet met iPad Pro's met Face ID. Hoogstwaarschijnlijk zit de nieuwe functie in de versie van iOS 15.4 die Apple binnenkort voor iedereen beschikbaar stelt.

Review iPhone 13