© Timekettle

Chinese maker oordoppen met live-vertaling krijgt investering
Real-time vertalen

Chinese maker oordoppen met live-vertaling krijgt investering

31-01-2022 07:40 Laatste update: 07:40

Het Chinese Timekettle maakt oordoppen die live-vertalingen van gesprekken laten horen. De startup heeft tijdens een financieringsronde 3 miljoen dollar opgehaald.

Het bedrijf kreeg de investering van het China SME Development Fund, zo meldde Nikkei Asia. Met het geld zal het bedrijf zijn vertaalproducten doorontwikkelen. Timekettle’s producten gebruiken kunstmatige intelligentie waarmee apparaten zoals oordoppen gesprekken direct kunnen vertalen. 

Het nieuwste product van de startup is de WT2 Edge, een paar draadloze oordoppen. De WT2 Edge zal het volgens Timekettle mogelijk maken om mensen die verschillende talen te spreken op een natuurlijke manier met elkaar te laten omgaan. Het bedrijf beweert dat hun producten tot 40 verschillende talen kunnen herkennen en 93 dialecten. Volgens oprichter Tian Li is Timekettle om die reden het meest geavanceerde vertaalproduct op de markt.

Nog wat kinderziektes

Informatici werken al decennialang aan vertaalsoftware en hebben daarbij veel problemen ondervonden. Culturele verschillen kunnen er bijvoorbeeld snel voor zorgen dat informatie bij het vertalen verloren kan raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen die de oortjes van Timekettle uittestten al snel opmerkten dat het product nog met wat kinderziektes kampt.  

Amber Feely, een journalist bij International Apple Insider, kreeg vorig jaar de kans om de WT2 te testen. Volgens Feely werkt de vertalingssoftware verrassend goed, maar worstelt het wel nog wat met langere zinnen. Ook slaat de software soms de bal mis als het aankomt op talen die op elkaar lijken. Feely zegt bijvoorbeeld dat sommige Engelse of Duitse woorden wel eens met elkaar verwisseld werden, wat tot verwarrende momenten leidde. Ook andere reviewers melden dergelijke problemen.

Ziekenhuizen en scholen

De meeste Timekettle-producten worden buiten China verkocht. In de VS worden de hebbedingetjes bijvoorbeeld al gebruikt in ziekenhuizen om migranten die geen Engels spreken te behandelen. Ook wordt het product gebruikt tijdens lessen Engels voor kinderen, vooral dan door de ouders die ook bij die lessen aanwezig zijn. 

Volgens de website van het bedrijf zijn de producten beschikbaar in meer dan 120 landen, waaronder in Nederland. De prijzen variëren hier en daar, maar voor zo’n 169,95 euro kun je het nieuwste model al binnenhalen. Het oudere model is al voor onder de 100 euro te vinden.

Bekijk ook: