Wallet-app

Apple voegt coronapas toe aan eigen app: makkelijker op te roepen

© Apple

apple iPhone wallet coronapas coronacheck qr-code
31 januari 2022 om 17:04
Laatste update: 1 februari 2022 om 05:40

Apple voegt binnenkort de mogelijkheid voor Europeanen toe om de QR-code van hun coronapas op te slaan in de Wallet-app op hun iPhone.

De nieuwe functie is onderdeel van de aanstaande update iOS 15.4, meldt Apple maandag tegenover RTL Nieuws. De nieuwe functie werd vorige week al ontdekt in de eerste bètaversie van iOS 15.4, onder meer door de Italiaanse journalist Federico Viticci. iPhone-gebruikers in Europa kunnen straks hun coronabewijs scannen en zo toevoegen aan de Wallet- en Gezondheid-apps op hun iPhone.

De QR-code is dan wat sneller op te roepen, vergelijkbaar met de manier waarop Apple Pay werkt. iPhone-gebruikers drukken tweemaal op de sluitknop van hun toestel, en dan komt de Wallet in beeld. Vervolgens kunnen zij hun coronapas selecteren. Het gaat om de QR-code van het Europese coronabewijs, de EU Digital COVID Certificate (EU DCC). 

 

Kan niet worden gedeeld

Op de pas in de Wallet staan naast de QR-code ook de naam van de gebruiker, het type vaccin en de vaccinatiedata. De volledige gegevens zijn pas zichtbaar na authenticatie met gezicht, vinger of code. De vaccinatiegegevens worden versleuteld opgeslagen op de iPhone van gebruikers en als ze dat hebben ingesteld op iCloud. 

De coronapas met QR-code in de Wallet-app staat alleen op de iPhone zelf en wordt niet online bewaard. Apple kan de informatie op de coronapas niet zien. Controle van de pas gebeurt nog steeds alleen via middelen van de overheid: in Nederland is dat de CoronaCheck Scanner. De QR-code zelf bevat dezelfde informatie als die van de CoronaCheck-app.

Gebruiker heeft altijd controle

De QR-code in de Walllet wordt wel automatisch toegevoegd aan een eventuele Apple Watch van de gebruiker. Geen enkele app kan continu toegang krijgen tot de vaccinatiegegevens: apps moeten daarvoor elke keer nadrukkelijk de toestemming van de gebruiker vragen, stelt Apple.

De QR-codes bevatten een einddatum, die ook in de Apple Wallet wordt gehandhaafd. Eenmaal verlopen, wordt de coronapas automatisch naar het archief van de Wallet verplaatst.

Hoewel de functie al deels werkt en benoemd wordt in de bètaversie van iOS 15.4, kunnen vaccinatiebewijzen daarin nu alleen nog worden toegevoegd aan de Gezondheid-app, niet aan de Wallet. De Europese coronapas in de Apple Wallet ziet er hetzelfde uit als die van de Amerikanen en Canadezen, die deze functie al sinds iOS 15.1 hebben.

Zo werken QR-codes: