© Ubisoft

ubisoft quartz begrijpen nft's niet breakpoint
Game-NFT's

Ubisoft: 'Gamers snappen NFT's gewoon nog niet'

28 januari 2022 om 18:53
Laatste update: 29 januari 2022 om 09:12

Ubisoft biedt sinds eind vorig jaar non-fungible tokens (NFT's) aan in zijn game Tom Clancy Ghost Recon Breakpoint, en gamers zijn er niet blij mee. Ze snappen het gewoon niet, zeggen twee topmannen van Ubisoft nu in een interview.

De Australische website Finder interviewde Nicolas Pouard, vicepresident van Ubisofts innovatielab, en Didier Genevois, de technische directeur van de blockchaintak van het bedrijf over de NFT's. Via Quartz biedt Ubisoft sinds december voorwerpen in Breakpoint te koop aan, die geregistreerd zijn op een blockchain - een soort digitaal grootboek.

Deze NFT's blijken echter niet bijzonder in trek. Bovendien reageerde gamers hard op de aankondiging: een video over Quartz werd beladen met duimpjes omlaag en op sociale media wordt er veel gegrapt over de Ubisoft-NFT's.

"Dat was een reactie die we verwacht hadden", zegt Pouard nu tegen Finder. "We weten dat het geen simpel concept is om te begrijpen, maar dit is de eerste stap naar iets groters. Iets dat gemakkelijker door onze fans begrepen wordt."

'We blijven experimenteren'

Hij geeft verder aan dat Ubisoft van plan is om door te blijven experimenteren met NFT's. Wel is hij "gefrustreerd" door de reactie. "Ik denk dat gamers nog niet begrijpen wat dat voor ze kan betekenen, het idee dat ze hun voorwerpen straks gewoon [als NFT] kunnen doorverkopen."

Volgens Pouard heeft het bedrijf erover gedacht om niet hardop te zeggen dat de 'Digits', zoals de voorwerpen heten, eigenlijk NFT's zijn. Uiteindelijk kwamen ze tot het inzicht dat gamers toch wel door zouden hebben wat de Digits waren.

Ubisoft koos daarom er ook voor om duidelijk te maken dat ze voor een milieuvriendelijke blockchain kozen, Tezos, aldus Genevois. "Een van de eerste zorgen die gamers hebben over blockchain is de impact op het milieu."

Ubisoft 'doet het voor de gamers'

Het is écht geen poging van Ubisoft om meer geld te verdienen aan hun games, zegt Pouard. "We willen spelers gewoon de kans geven hun eigen geld te verdienen door waarde toe te voegen aan ons ecosysteem. Het gaat echt niet alleen over Ubisoft."

Quartz bevindt zich voorlopig nog in een teststadium, en in zijn algemene voorwaarden geeft Ubisoft aan dat het de NFT's op elk moment weer uit de game kan halen. 

NFT's zijn controversieel in de gamesector. Platformen als webwinkel Steam weigeren games op basis van blockchain uit de digitale schappen, en op sociale media spreken veel gamemakers zich uit over de technische en morele haken en ogen van de technologie.