© DHL/Boston Dynamics

Boston Dynamics Stretch DHL
Robots op de werkvloer

Nieuwe robot Boston Dynamics gaat 800 pakjes per uur uitladen

1 februari om 09:33
Laatste update: 1 februari om 11:52

Stretch, de nieuwste robot van de bekende Amerikaanse fabrikant Boston Dynamics, gaat aan de slag bij pakjesbezorger DHL. Het bedrijf gaat een vloot van robots inzetten in zijn magazijnen.

Stretch werd vorig jaar aangekondigd door Boston Dynamics. De robot zal gebruikt worden om pakjes uit te laden bij bezorgbedrijf DHL, kondigde Boston Dynamics aan in een persbericht

De robot zal vanaf het voorjaar ingezet worden bij een aantal Amerikaanse distributiecentra van DHL. Met de deal is 15 miljoen dollar gemoeid. Uiteindelijk wil DHL de komende drie jaar een hele vloot van robots inzetten om het werk in zijn magazijnen te automatiseren.

Stretch gaat later ook meer dingen doen dan alleen pakjes uitladen, maar welke andere taken de robot verder op zich zal nemen heeft Boston Dynamics nog niet gezegd.

Sneller werken

Anders dan de andere robots van Boston Dynamics is Stretch specifiek ontworpen voor taken in pakhuizen. Stretch is uitgerust met een robotarm en een zogenaamde 'smart gripper' en zal volgens het bedrijf tot zo’n 800 dozen per uur kunnen verwerken. In tegenstelling tot Boston Dynamics’ andere robots zal Stretch zich niet voortbewegen op benen. In plaats daarvan rolt Stretch doorheen de werkvloer op wieltjes.

Stretch moet het werk in magazijnen efficiënter en sneller laten verlopen. Het inzetten van de robots moet er ook toe leiden dat menselijke arbeiders een veiligere werkomgeving zullen hebben. Het bedrijf is niet gericht op het vervangen van mensen, maar wil dat mensen en robots gaan samenwerken.

Bekijk Stretch in actie:

Viral video's van robots

Boston Dynamics ging de afgelopen jaren meermaals viral met YouTube-video's van zijn futuristisch ogende robots. Atlas, de mensachtige robot, toont bijvoorbeeld regelmatig zijn parkourvaardigheden. Ook robothond Spot, die sinds 2020 te koop is, toont wel eens acrobatische kunstjes. 

Maar waar de robots van Boston Dynamics vooral bekend om staan, zijn hun dansvaardigheden. Het bedrijf brengt regelmatig voorzichtig gechoreografeerde filmpjes uit waarin Spot en Atlas hun danspasjes bovenhalen. Ook Stretch doet daar nu aan mee, hoewel de danspasjes van die laatste net iets minder bedreven zijn. 

Bekijk ook: