© Boston Dynamics

boston dynamics robot robotarm magazijnen stretch
Robotisering

Deze nieuwe robot verplaatst dozen in magazijnen

29 maart om 16:01
Laatste update: 29 maart om 16:01

Robotmaker Boston Dynamics heeft zijn nieuwste robot onthuld. Het bedrijf werd wereldwijd bekend met dierlijke en mensachtige robots, maar het nieuwste model wijkt daar van af.

Stretch heet de nieuwe robot van Boston Dynamics. Het is mobiele robotarm bedoeld voor magazijnen en distributiecentra. Stretch heeft één doel: dozen verplaatsen. De robot is niet gebouwd naar het voorbeeld van een mens, zoals de robot Atlas, of naar een dier, zoals robothond Spot.

Stretch is een vierkant rijdend platform met daarop een 'perceptiemast' met camera's en sensoren en een grote robotarm met zuignappen. De robot kan dozen met een gewicht tot 23 kilo oppakken en verplaatsen. Dat kan de robot met een snelheid van 800 dozen per uur, een doorvoersnelheid die vergelijkbaar zou zijn met die van een mens. Dat is echter onder de ideale omstandigheden.

Flexibel inzetbaar

Stretch heeft een accuduur van acht uur. De robot is gericht op de 80 procent van de magazijnen wereldwijd die nog geen robots gebruiken. Dergelijke robotarmen moeten normaal gesproken namelijk vaak op één plek op de vloer worden vastgezet, wat ze onaantrekkelijk maakt voor veel ondernemers, zegt Michael Perry van Boston Dynamics.

"De robot kan achterop een vrachtwagen worden gezet, in een ander gangpad, of naast een lopende band. Dat hangt af van het probleem van die dag", zegt Perry.

De prijs en beschikbaarheid van Stretch zijn nog niet bekend. Boston Dynamics werd vorig jaar overgenomen door Hyundai, dat naast auto's ook robotarmen maakt.

Politie zet ook robots in

De Nederlandse politie heeft onlangs ook een robot van Boston Dynamics in gebruik genomen. Het gaat om de robothond Spot, die is gekocht door de Dienst Speciale Operaties (DSO).

De Spot-robot is onlangs ingezet voor sporenonderzoek in een drugslab in Brabant. De robot kost op jaarbasis volgens de DSO 'ongeveer evenveel als een politiemedewerker'.