Tesla schrapt functie die auto's liet doorrijden bij stopbord
'Rolling stop'

Tesla schrapt functie die auto's liet doorrijden bij stopbord

01-02-2022 18:02 Laatste update: 18:05

Tesla haalt een omstreden functie uit de testversie van zijn zelfrijdende software. Met de functie konden auto's langzaam doorrijden bij een kruising met een stopbord als er geen ander verkeer kwam.

Zo'n 'rolling stop' kan tot een boete leiden omdat een auto in sommige Amerikaanse staten bij een stopbord echt tot stilstand moet komen. De functie zit in auto's met de testversie van Tesla's nieuwe software die auto's uiteindelijk helemaal zelfrijdend moet maken. Bij de 'rolling stop' reden de Tesla's met 9 kilometer per uur. 

De softwarefunctie zit volgens de toezichthouder NHTSA in totaal in 53.822 Tesla-auto's van de types Model S, 3, X en Y. Voor de testversie moesten eigenaren zich vooraf aanmelden, waarna ze deze draadloos konden downloaden.

Tesla had de 'rolling stop'-functie volgens de NHTSA eind oktober toegevoegd. De instantie stelde daarna kritische vragen aan Tesla, dat op 20 januari accepteerde dat er een 'terugroepactie' moest komen.

Tesla maakte vorige week nog bekend dat bijna 60.000 voertuigen nu de bétaversie van de zelfrijdende software gebruikten.