Hacker neemt wraak: internet in Noord-Korea platgelegd
Cyber-tegenaanval

Hacker neemt wraak: internet in Noord-Korea platgelegd

06-02-2022 17:11 Laatste update: 17:11

Een Amerikaanse hacker die eerder het slachtoffer werd van een Noord-Koreaanse hackcampagne heeft wraak genomen door een groot deel van het internet in het land offline te halen.

Een hacker die bekend staat onder het pseudoniem ‘P4x’ heeft de afgelopen twee weken het Noord-Koreaanse internet grotendeels platgelegd. Hij voerde DDoS-aanvallen uit waardoor systemen in het land overbelast raakten.

P4x zegt tegen Wired dat hij dat doet omdat het regime van het totalitaire land hem vorig jaar heeft proberen te hacken. Hij zegt dat hij daarbij misbruik maakte van ongepatchte kwetsbaarheden op Noord-Koreaanse servers.

Op meerdere dagen waren daardoor veel websites van het land offline, waaronder de sites van de luchtvaartmaatschappij Koryo en die van de Noord-Koreaanse regering.  

Niet iedereen is fan

De cyberaanval begon zo’n twee weken terug, toen Noord-Korea-watchers merkten dat het internet in zowat het hele land problemen ondervond. Volgens NK News, een onafhankelijke website die nieuws over het land publiceert, is de aanval nog aan de gang. NK News kon dat bevestigen door naar serverlogs van het land te kijken.

Niet iedereen is blij met de aanval van P4x. Cyberconflict-expert Jenny Hun zei tegen NK News dat dergelijke aanvallen de indruk kunnen wekken dat de VS erachter zit. Dat zou volgens Hun kunnen leiden tot vergeldingsacties tegen Amerikaanse doelwitten.

Ze legt bovendien ook uit dat de VS, Zuid-Korea en andere bondgenoten veel meer te verliezen hebben dan Noord-Korea bij tegenaanvallen. Zij zegt dat de hackers die vorig jaar onder andere P4x aanvielen bovendien waarschijnlijk niet eens van binnen Noord-Korea optraden. “Het raakt de staatshackers niet. Dit is het soort onnodige escalatie die we juist willen vermijden,” aldus Hun.

De aanval gaat verder

Wat de impact van de aanval zal zijn, is onduidelijk. De meeste Noord-Koreanen hebben helemaal geen internet. Tegen Wired zei P4x verder te gaan met de aanval. “Ik wil het volk zo weinig mogelijk raken en de regering zo hard mogelijk,” stelt hij. 

Hoewel P4x toegeeft dat de impact van zijn actie niet zo groot zal zijn, telt het irriteren van het regime voor hem als een succes. De volgende stap die P4x wil ondernemen is om informatie van de Noord-Koreaanse regering te stelen en die vervolgens met inlichtingendiensten te delen. 

Bekijk ook: