CoronaCheck waarschuwt als je groene vinkje verloopt
'Open regelmatig de app'

CoronaCheck waarschuwt als je groene vinkje verloopt

03-02-2022 13:09 Laatste update: 23:57

Mensen van wie het groene vinkje in CoronaCheck verloopt, krijgen daar een melding over als ze de app openen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) raadt mensen daarom aan om regelmatig de CoronaCheck-app te openen om te zien of hun vinkje al dan niet nog actief is. 

De beperkte geldigheid van het coronatoegangsbewijs gaat komende dinsdag in.  

Er zullen ook mededelingen en waarschuwingen verschijnen op overheidssites zoals CoronaCheck.nl. Ook wordt er speciaal gecommuniceerd naar bepaalde doelgroepen, zoals laaggeletterden, mensen die digitaal niet zo vaardig zijn en ook senioren. Dat gebeurt ook via bibliotheken en corona.steffie.nl, waar informatie over corona op eenvoudige wijze wordt uitgelegd.  

Miljoenen mensen dreigen vinkje te verliezen

Als de nieuwe regels er komen, raken ruim een half miljoen mensen hun groene vinkje in de Coronacheck-app zeer binnenkort al kwijt. Zij moeten zich dan laten testen als ze naar bijvoorbeeld de kroeg of de bios willen of een vliegreis willen maken.

De situatie treft vooral mensen die nog geen boosterprik hebben gehad en van wie de eerste volledige vaccinatie langer dan 270 dagen geleden is. Een groen vinkje op basis van een coronabesmetting blijft straks 180 dagen geldig.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komen ongeveer 12,1 miljoen volwassenen in aanmerking voor een boosterprik. Na de eerste ronde waren zij volledig gevaccineerd. Ongeveer 8,4 miljoen van hen hebben de oppepprik inmiddels gekregen. Dat zou betekenen dat in totaal zo'n 3,7 miljoen mensen hun vinkje dreigen te verliezen.

Het instituut schat dat ongeveer 600.000 mensen moeten wachten omdat ze onlangs corona hebben gehad. Naar schatting zo'n 500.000 mensen hebben te recent een eerste of tweede coronaprik gekregen. In totaal gaat het dus om 1,1 miljoen mensen. Zij kunnen de boosterprik minstens 3 maanden na hun laatste prik of na hun herstel alsnog krijgen. In dat geval zijn er ongeveer 2,6 miljoen mensen die in de afgelopen weken wel een boosterprik hadden kunnen halen, maar dit niet hebben gedaan.