Omstreden AI-bedrijf werkt aan AR-bril voor Amerikaanse leger
Augmented reality

Omstreden AI-bedrijf werkt aan AR-bril voor Amerikaanse leger

07-02-2022 05:01 Laatste update: 07:11

Het bedrijf Clearview AI, bekend vanwege zijn techniek voor gezichtsherkenning, doet voor de Amerikaanse luchtmacht onderzoek naar AR-brillen voor veiligheidsmedewerkers.

De deal werd opgemerkt door Jack Poulson van Tech Inquiry. Poulson ontdekte dat Clearview AI 49.847 dollar van de overheid krijgt om te onderzoeken hoe praktisch AR-brillen zouden zijn voor personeel van militaire vliegvelden. 

Daarbij zou echter nog geen sprake zijn van prototypes of andere hardware, zegt Bryan Ripple, een woordvoerder van de luchtmacht, tegen Gizmodo. Het bedrag zou worden gebruikt om te weten te komen wat de sterktes en zwakheden van de technologie zijn. De luchtmacht zou alleen betalen om de technologie te ontwerpen, maar koopt ze voorlopig nog niet.

'Veiliger voor soldaten'

Het bedrijf deelde een promotioneel document waarin staat welke problemen het wil oplossen en hoe. Personeel zou bij het scannen van identiteitskaarten kwetsbaar zijn voor aanvallers omdat ze hun handen vol hebben en hun aandacht bij het scannen ligt.

Dat zou door het gebruiken van AR-brillen opgelost kunnen worden, meent Clearview. Door het dragen van AR-brillen zouden soldaten zich verder weg van een dreiging kunnen bevinden, zou de tijd die nodig is om identiteitschecks uit te voeren kleiner zijn en zou de social distancing tegen virussen kunnen worden gehandhaafd. 

Omstreden tool

Clearview kwam de laatste jaren in het nieuws omdat het miljarden foto’s van het publieke internet bijeenschraapte om een gezichtsherkenningstool te bouwen. 

Volgens de New York Times werd het bedrijf daarvoor meerdere keren aangeklaagd. De krant noemde Clearview in een ander artikel zelfs 'het bedrijf dat privacy zoals we dat kennen zou kunnen beëindigen'. Het ontwikkelen van technologie die gezichten herkent is zo controversieel dat zelfs Google zich er niet aan wou wagen. Het bedrijf liet dat in 2011 weten, toen het zei dat dergelijke technologie “op een heel slechte manier” misbruikt zou kunnen worden.

Politie wordt zelf in de gaten gehouden

Dat belette politiecorpsen wereldwijd niet om de omstreden technologie in te zetten. Het bedrijf beweert dat die dat alleen te doen om bijvoorbeeld gezochte personen op te sporen, of vermiste kinderen. Ook de Nederlandse politie maakte al gebruik van de omstreden technologie. 

Het feit dat de politie de technologie gebruikt om mensen op te sporen kan ook tegen hen worden gebruikt. Nadat Kashmir Hill, een journaliste bij de New York Times, aan de politie vroeg om haar foto door de Clearview-app te halen, kreeg de politie zelf telefoontjes van Clearview. Het bedrijf wou namelijk weten of de politie met de media praat.

Bekijk ook: