Apple koopt startup die muziek op maat maakt met AI

Foto ter illustratie

Apple updates

Apple koopt startup die muziek op maat maakt met AI

08-02-2022 09:23 Laatste update: 09:23

Apple heeft een Engelse startup overgenomen die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI) om muziek op maat te genereren.

Het bedrijf, dat simpelweg AI Music heet, zou door Apple gebruikt worden om zijn eigen muziektechnologie te verbeteren. De deal werd een paar weken geleden gesloten, maar werd maandag pas door bronnen gemeld aan Bloomberg.

De technologie van AI Music kan liedjes samenstellen uit rechtenvrije muziek. Dat wordt gedaan met wat het bedrijf een 'Infinite Music Engine' noemt. 

Interactie verandert de muziek

Opvallend daarbij is dat de liedjes kunnen veranderen, afhankelijk van de interactie met de gebruiker. Denk daarbij aan een liedje dat heftiger wordt naarmate een filmscène escaleert of een liedje dat tijdens een work-out intenser wordt naarmate de oefeningen intensiever worden.

Dat stond althans op de website van AI Music, die nu niet meer bereikbaar is. In een interview dat ceo Siavash Mahdavi in 2017 gaf, zei hij zelfs dat AI Music van genre zou kunnen veranderen.

Het bedrijf had voor de deal met Apple al verschillende overeenkomsten met reclamebureaus om muziek te maken die per soort publiek verschilde. Het is niet meteen duidelijk of die deals nog zullen doorgaan.

Klassieke muziek

Apple kocht het afgelopen jaar veel minder bedrijven dan de jaren ervoor. Opvallend is dat het vorige bedrijf dat door de techreus werd gekocht ook een muziekbedrijf is. Dat bedrijf, Primephonic, was een startup die een streamingdienst met alleen klassieke muziek aanbood. Apple wil van Primephonic een app maken die verbonden is aan zijn eigen muziekdienst Apple Music.

Het is voorlopig nog niet bekend wat Apple wil doen met AI Music. Mogelijke diensten waar de technologie voor kan worden gebruikt zijn Apple Fitness+, Apple TV of zelfs de Foto's-app. Gebruikers van Apple Foto's konden bijvoorbeeld al slideshows maken met Apple Music.  

Bekijk ook: