Tinder stopt met leeftijdsdiscriminatie: geen hogere prijzen voor ouderen
'Dit is hartstikke fout'

Tinder stopt met leeftijdsdiscriminatie: geen hogere prijzen voor ouderen

08-02-2022 10:45 Laatste update: 11:02

De populaire datingapp Tinder belooft binnenkort ook in Nederland te stoppen met het rekenen van hogere abonnementsprijzen voor oudere gebruikers. Sommige Tinder-gebruikers betalen bijna 6 keer meer dan anderen.

Tinder zegt dat het oudere gebruikers binnenkort niet langer hogere prijzen in rekening zal brengen voor het abonnement Tinder Plus, waarmee gebruikers toegang tot allerlei extra functies op de datingapp krijgen. "We zullen tegen het einde van het tweede kwartaal stoppen met de op leeftijd gebaseerde prijzen voor al onze leden in alle markten", laat het bedrijf weten.

De aankondiging volgt na een onderzoek van Consumers International naar de prijzen van Tinder in zes landen, waaronder Nederland. Sommige gebruikers van Tinder betalen bijna zes keer zoveel voor dezelfde dienst als anderen. Oudere gebruikers betalen veel meer dan jongere. "Zo betalen Nederlandse gebruikers tussen de 30 en 49 jaar oud gemiddeld €16,77. Dat is bijna twee keer zoveel als de € 8,47 die gebruikers van 18 tot 29 jaar betalen", aldus de Nederlandse Consumentenbond.

Het goedkoopste tarief voor Tinder Plus in Nederland is 3,77 euro per maand, terwijl het duurste abonnement 21,99 euro per maand kost. In Nederland rekent Tinder volgens het rapport momenteel 31 verschillende tarieven, meer dan in de andere onderzochte landen.

'Discriminerend en verboden'

"Het is hartstikke fout om oudere consumenten meer te laten betalen, want de dienst verandert niet door je leeftijd. Het is discriminerend en dat is verboden", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Bovendien heb je er als consument geen weet van, want je hebt geen zicht op de prijs die andere consumenten aangeboden krijgen."

Volgens Tinder waren de verschillende tarieven op basis van leeftijd bedoeld om de dienst betaalbaar te houden voor jonge gebruikers. "We wilden jongere leden een lagere prijs bieden dan de standaardprijs, om Tinder betaalbaar te maken voor mensen die nog studeren of aan het begin van hun carrière staan."

Geen andere factoren

Tinder zegt behalve de leeftijd en het land geen andere persoonlijke gegevens te gebruiken om de tarieven te bepalen. "Leeftijd en markt waren de enige factoren waarmee rekening werd gehouden bij het bepalen van de prijsstelling. Seksuele geaardheid, geslacht, ras, religie of andere demografische kenmerken hebben de prijsstelling bij Tinder nooit geïnformeerd, beïnvloed of bepaald."

Volgens het datingbedrijf bevat het onderzoek van Consumers International 'valse en buitensporige beschuldigingen', zonder dat toe te lichten. Tinder test ook regelmatig nieuwe tarieven, die "van invloed kunnen zijn op de bevindingen". Het bedrijf wijst er ook op dat de prijzen via zijn eigen site lager zijn dan als abonnementen worden afgesloten via de appwinkels van Google en Apple, die aan appmakers commissie in rekening brengen.

Rechtszaak

Tinder werd drie jaar geleden in de Verenigde Staten aangeklaagd om de leeftijdsdiscriminatie. In die zaak trof het een schikking. In de meeste andere landen ging Tinder wel door met de hogere prijzen voor oudere gebruikers. De Consumentenbond heeft het onderzoek ook gedeeld met de toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Tinder is veruit de populairste datingapp ter wereld, en is dat ook in Nederland. De helft van de 2,8 miljoen singles in ons land gebruikt Tinder weleens.

Dit verandert je online leven: