© Apple

iPhone als pinapparaat: Apple laat gebruikers pinbetalingen ontvangen
Apple lanceert Tap to Pay

iPhone als pinapparaat: Apple laat gebruikers pinbetalingen ontvangen

08-02-2022 16:26 Laatste update: 16:28

Draadloos betalen met pin kon al met de iPhone via Apple Pay. Binnenkort kan het ook andersom: draadloze betalingen via pinpas of smartphone ontvangen op een iPhone.

Met Tap to Pay kunnen verkopers en winkeliers zonder extra apparatuur contactloze pinbetalingen ontvangen met hun iPhone. Die betalingen hoeven niet per se via Apple Pay gemaakt te worden: contactloze pinpassen, creditcards en andere smartphones werken ook.

De functie Tap to Pay werkt in eerste instantie alleen voor Amerikaanse winkeliers en verkopers, meldt Apple.

Apple spreekt van het "naadloos en veilig ontvangen van betalingen". Betaalplatform Stripe zal Tap to Pay als eerste ondersteunen, ook met de Shopify Point of Sale-app. Nu is voor gebruik van die Shopify-app nog een externe kaartlezer nodig. Later dit jaar volgt ondersteuning van meer betaalplatforms en apps, zegt Apple.

Versleuteld betaalverkeer

Alle betalingen verlopen volgens Apple versleuteld en worden verwerkt via het Secure Element dat onderdeel is van iPhone-chips. Net als bij Apple Pay weet Apple niet wat er gekocht wordt en door wie.

Het is nog niet bekend wanneer de functie buiten de VS wordt uitgerold. Net als met Apple Pay zal daar steun van plaatselijke betaalbedrijven voor nodig zijn. In Nederland liet de komst van Apple Pay lang op zich wachten, vermoedelijk mede door langdurige onderhandelingen met banken.

Apple stelt NFC steeds verder open

Tap to Pay werkt straks op de iPhone XS of nieuwer. Strikt genomen stelt Apple gewoonweg de NFC-scanfunctie van de iPhone open voor bedrijven die een overeenkomst met Apple sluiten. Veel contactloze functies werken via NFC, zoals contactloos betalen en bijvoorbeeld de OV-chipkaart.

Apple houdt de NFC-functie van iPhones vrij gesloten, in tegenstelling tot makers van Android-telefoons. Daarom is het op Android al langer mogelijk om op deze manier betalingen te ontvangen en kunnen banken hun eigen betaalfunctie inbouwen zonder langs de fabrikant van het toestel te hoeven.

De houding van Apple heeft weer het voordeel dat misbruik van de NFC-functie moeilijker is. Apple stelt de functie alleen open na een overeenkomst, niet zomaar voor iedereen. Inmiddels is de functie wel een stuk opener dan voorheen. iPhone-gebruikers kunnen via NFC betalen, in sommige landen inchecken voor het OV, auto's en hoteldeuren openen. Ook kunnen rijbewijzen en identiteitsbewijzen binnenkort digitaal worden bewaard op iPhones.

Zo werkt Apple Pay: