Doxing aanpakken

Raad: Facebook moet strenger optreden tegen delen adresgegevens

8 februari 2022 om 17:46
Laatste update: 8 februari 2022 om 17:54

Facebook en Instagram moeten hun privacybeleid aanpassen om gebruikers beter te beschermen tegen doxing, het online delen van adresgegevens of telefoonnummers. Dat stelt de toezichtsraad van moederbedrijf Meta.

De toezichtsraad zegt in een beleidsadvies dat Meta gebruikers niet zou moeten toestaan om huisadressen van mensen te delen, ook al is die informatie al publiekelijk toegankelijk. Ook raadt het Meta aan om een speciaal communicatiekanaal te creëren voor slachtoffers van doxing, het zonder toestemming delen van privégegevens.

Bovendien zou Meta volgens de raad gebruikers meer controle moeten geven over hoe ze hun eigen adresinformatie delen. Ten slotte zou het bedrijf transparanter moeten zijn over hoeveel data er verwijderd worden na privacy-gerelateerde overheidsverzoeken. Meta heeft 60 dagen om te reageren.

Uitzonderingen

Momenteel mogen gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp huisadressen van personen delen als die al publiek toegankelijk zouden zijn. Dat wordt door het bedrijf gedefinieerd als informatie die "gepubliceerd is door minstens vijf nieuwsmedia", of die "beschikbaar is via verschillende openbare registers". Adresgegevens en andere privégegevens van personen die niet voldoen aan deze definitie mogen nu al niet gedeeld worden.

Volgens de toezichtsraad moet die uitzondering nu ook worden geschrapt. In plaats daarvan moet Meta zich toespitsen op "het consistent toepassen van uitzonderingen voor nieuwswaardige content". Als het gaat over content die van maatschappelijk belang is, kan er nog een uitzondering worden gemaakt.

Ook geeft de raad het advies dat gebruikers foto’s van de buitenkant van een privé-woning mogen publiceren, maar alleen als de woning zelf de focus van het nieuwsverhaal is. Foto’s die gepost worden met als doel om een protestactie bij het huis te organiseren zijn wat de raad betreft niet toegestaan.

Doxing

Het advies van de toezichtsraad volgt nadat tal van bekende personen en beroemdheden de afgelopen jaren slachtoffer zijn geworden van doxing. Het doel is meestal om schade te berokkenen aan de betrokken persoon of organisatie.

In Nederland werden ook meerdere politici en bewindslieden slachtoffer van doxing. Zo werden bijvoorbeeld de huisadressen van Sigrid Kaag en Hugo de Jonge op sociale media gezet. Nadat Kaags adres werd verspreid door corona-activist Willem Engel, werd een man opgepakt die voor haar huis met een brandende fakkel rondliep. De man werd hiervoor later veroordeeld tot zes maanden cel.