Rechter: doorplaatsen foto's Instagram is geen copyrightschending
Embed

Rechter: doorplaatsen foto's Instagram is geen copyrightschending

08-02-2022 18:27 Laatste update: 18:33

Het is geen copyrightschending om Instagram-foto's door te plaatsen naar andere websites. De Amerikaanse rechter heeft Instagram gelijk gegeven in een rechtszaak die werd aangespannen door twee fotografen.

De fotografen vonden de 'insluiten'-functie een copyrightovertreding, omdat mensen zo zonder toestemming hun foto's konden doorplaatsen naar andere websites. Dat geeft "gebruikers het idee dat ze gratis aan het foto-buffet zitten", zeiden fotografen Alexis Hunley en Matthew Scott Brauer volgens The Hollywood Reporter.

De zaak ging in mei van vorig jaar van start. Instagram diende vervolgens een verzoek in om de zaak te seponeren. 

'Kan zo niet copyrightwet overtreden'

Volgens Instagram is het helemaal niet mogelijk om op deze manier de copyrightwet te overtreden. De foto die wordt doorgeplaatst staat namelijk nog steeds op de servers van Instagram, en wordt dus technisch gezien niet elders geplaatst. 

Bovendien staat in de algemene voorwaarden van Instagram dat al het beeld dat op de site wordt geplaatst, ook elders getoond mag worden. Een federale rechter in Californië ging hier in mee en besloot dat de fotografen niet kunnen aantonen dat iemand anders hun copyright heeft geschonden. Dat betekent dat ze Instagram ook niet kunnen aanklagen voor het faciliteren van zo'n schending.

"Hunley mag mogelijk gelijk hebben dat gebruikers niet weten of het belangrijk vinden dat een foto nog op de server van Instagram staat, maar de rechtbank doet dat wel", aldus de rechter. De fotografen kunnen de zaak niet weer opnieuw indienen.