ECB waarschuwt banken voor mogelijke Russische cyberaanvallen
Cyberdreiging

ECB waarschuwt banken voor mogelijke Russische cyberaanvallen

09-02-2022 07:49 Laatste update: 07:49

De Europese Centrale Bank (ECB) bereidt banken voor op mogelijke cyberaanvallen door Russische hackers.

Dat zeggen bronnen tegen Reuters. Die zouden kunnen volgen als vergelding voor sancties van het Westen als Rusland Oekraïne binnenvalt. De ECB, die toezicht houdt op Europa's grootste geldschieters, zou de banken hebben ondervraagd over hun verdediging tegen dergelijke aanvallen.

Ook zouden financiële instellingen testen hebben uitgevoerd om na te gaan in hoeverre ze in staat zijn Russische cyberaanvallen af te weren, zeggen de bronnen. De ECB weigert commentaar te geven.

Crisisberaad

Het Westen vreest voor een Russische inval in buurland Oekraïne, maar volgens president Vladimir Poetin van Rusland dreigt er juist oorlog als Oekraïne zich aansluit bij het militaire bondgenootschap NAVO. Dinsdagavond kwamen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Franse president Emmanuel Macron en de Poolse president Andrzej Duda in Berlijn bijeen voor crisisberaad.

Eerder waarschuwde het Britse National Cyber Security Center grote organisaties al dat ze hun cyberbeveiliging moeten versterken vanwege de spanningen over Oekraïne. Nederlandse specialisten gaan Oekraïne helpen in de strijd tegen cyberaanvallen.