Voor 'supersnelle bezorgdienst'

'Russische Elon Musk' ontwikkelt hypersonische raketvliegtuigen

© Destinus

Elon Musk Rusland Raketvliegtuig Hypersonisch vliegtuig
10 februari 2022 om 13:04
Laatste update: 10 februari 2022 om 13:04

Het Russische bedrijf Destinus werkt aan een autonoom raketvliegtuig dat binnen 2 uur naar elke locatie op aarde zou kunnen vliegen.

Destinus kondigde aan 29 miljoen dollar aan investeringen te hebben opgehaald. Met het geld wil Destinus een hypersonisch autonoom raketvliegtuig ontwikkelen, bedoeld voor een 'hyperexpress bezorgdienst'. Ook beweert Destinus dat het vliegtuig zal worden aangedreven door vloeibare waterstof, waardoor het enkel water zou uitstoten.

Het vliegtuig van Destinus zou horizontaal moeten opstijgen en landen. Nadat het is opgestegen, kan het met raketmotoren versnellen naar snelheden tot wel 15 keer de snelheid van het geluid of 18.000 kilometer per uur. Daarbij zou het hoogtes van zo’n 50 kilometer bereiken. Om die reden noemt het bedrijf het concept geen vliegtuig, maar een hypervliegtuig.

De promotievideo van Destinus:

Eerste testen

Destinus-oprichter en ceo Mikhail Kokorich, die door zijn PR-team de 'Russische Elon Musk' wordt genoemd, zegt dat de eerste supersonische testen binnen 12 tot 18 maanden zullen plaatsvinden. Daarbij zal de waterstofmotor getest worden tijdens de eerste vluchten die sneller dan het geluid zullen zijn. Prototypes tot nu toe vlogen niet sneller dan zo’n 150 kilometer per uur.

De opgehaalde investeringen moeten ook gebruikt worden om nieuw talent te werven. Onder de investeerders is Philipp Rösler, voormalig vicekanselier van Duitsland. Rösler leidt ook de adviesraad van Destinus en noemt de plannen van het bedrijf 'adembenemend'. 

Kokorich in opspraak 

Destinus is niet het eerste ruimtebedrijf van Kokorich. De zakenman kwam vorig jaar nog in opspraak nadat hij zijn vorige ruimtebedrijf Momentus moest verlaten. Dat gebeurde nadat Kokorich in juli van dat jaar werd aangeklaagd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. 

Volgens de SEC misleidde de ceo investeerders over de technologische capaciteit van Momentus. Ook zou Kokorich veiligheidsrisico’s hebben gebagatelliseerd. Uiteindelijk betaalde Momentus zo’n 7 miljoen dollar aan de SEC om de zaak te beslechten.