Microsoft: Teams is 50 procent energiezuiniger geworden
Videobellen

Microsoft: Teams is 50 procent energiezuiniger geworden

10-02-2022 12:16 Laatste update: 11-02-2022 15:55

Microsoft heeft het energieverbruik van videobeldienst Teams op Windows tot 50 procent teruggebracht sinds de zomer van 2020.

Kijk ook: Videobellen als een pro

Mede door corona is het videobellen fors toegenomen. Microsoft Teams is een van de populairste diensten voor videobellen, met volgens de laatste cijfers 270 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Teams staat ook bekend als vrij zwaar in gebruik vergeleken met concurrerende software. Maar Microsoft heeft de efficiëntie van Teams de afgelopen anderhalf jaar met 50 procent verbeterd.

Microsoft heeft zich gericht op taken die veel rekenkracht en dus energie van de computer vragen. Groepsgesprekken met meer dan 10 deelnemers waarbij iedereen zijn camera gebruikt bijvoorbeeld, of groepsvergaderingen waarin gebruikers hun scherm delen.

Ruim 50 procent lager

In stappen heeft Microsoft die functies efficiënter gemaakt. Daar is in juni 2020 mee begonnen. In oktober van dat jaar lag het energiegebruik van Teams al op 73 procent van het startpunt, met een verlaagde CPU-belasting als de camera wordt gebruikt. In juni 2021 lag het energieverbruik op 53 procent, door verbeteringen in het renderen van de videobeelden. In november 2021 werd ook de GPU ingezet om videobeelden te renderen voor nog iets lager verbruik.

Ten slotte lag het verbruik van Microsoft Teams afgelopen december ruim 50 procent lager dan in juni 2020, door verdere verbeteringen in de videopreviews tijdens het bellen. Het energiegebruik van Teams is gemeten op een Surface Pro 7, een Windows-computer.

Vooral gericht op Windows

Microsoft blijft Teams de komende tijd efficiënter maken, zodat "vergaderingen zo energie-efficiënt als mogelijk zijn, ongeacht welke computer er gebruikt wordt". Daarbij ligt de nadruk wel op computers met Windows. Teams is er ook voor Android, iOS, de browser, Linux en macOS.

Microsoft beloofde vorig jaar al een oplossing voor de trage prestaties van Teams op de Mac, maar de software blijft daar vrij stroef. Ook is er nog geen versie van Teams die speciaal is gemaakt voor Mac-computers met eigen Apple-chip, de enige nieuwe modellen die Apple sinds anderhalf jaar maakt.

Kijk ook: Videobellen als een pro