Google

Verbod Google Analytics dreigt: 'Overdracht data illegaal'

10 februari om 14:59
Laatste update: 10 februari om 15:54

Websites in de EU moeten mogelijk binnenkort stoppen met het gebruik van Google Analytics om het gedrag van bezoekers te meten. Ook de Franse privacywaakhond CNIL zegt nu dat het gebruik van Analytics de EU-privacywet AVG overtreedt.

Persoonlijke gegevens van websitebezoekers die via Google Analytics naar de VS worden gestuurd zijn volgens CNIL niet goed beschermd. De maatregelen die Google nam om Analytics veiliger te maken zijn volgens de toezichthouder 'onvoldoende om data bij Amerikaanse inlichtingendiensten weg te houden'.

Met Google Analytics kunnen websites bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak pagina's worden bezocht en waar bezoekers vandaan komen. De overdracht van dit soort gegevens naar de Verenigde Staten is volgens CNIL momenteel onvoldoende gereguleerd. In 2020 werd het eerdere privacy-akkoord tussen de VS en de EU door het Europees Hof van Justitie ongeldig verklaard. Een nieuwe deal over de dataoverdracht is er nog niet.

Ook de Oostenrijkse privacytoezichthouder oordeelde onlangs dat websites met Google Analytics de AVG overtreden. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zei toen al de Google-dienst mogelijk ook in Nederland wordt verboden.

'Google Analytics is illegaal'

De uitspraken volgen na klachten die in veel Europese landen die zijn ingediend door Noyb, de organisatie van de bekende privacy-activist Max Schrems. 

Google reageerde eerder op de klacht van Noyb door te wijzen op de versleuteling van de data van Analytics. De toezichthouders vinden die versleuteling onvoldoende. "Europese privacytoezichthouders komen allemaal tot dezelfde conclusie: het gebruik van Google Analytics is illegaal", aldus Schrems in een reactie.

De Franse websites waarover de klachten gingen krijgen een maand de tijd om alsnog aan de AVG te voldoen, wat mogelijk betekent dat ze moeten stoppen met het gebruik van Google Analytics. Google zou ook nog aanpassingen kunnen maken om de dienst wel onder de AVG te laten vallen.

Onderhandelingen

Regelmatig worden de grote Amerikaanse techbedrijven door Europese toezichthouders op de vingers getikt vanwege overtredingen van de privacywetten. Facebook-moeder Meta heeft vanwege de huidige Europese wetgeving al gedreigd Facebook en Instagram van de Europese markt te halen.

De onderhandelingen tussen de EU en de VS over een privacydeal lopen nog altijd. De Europese Commissie  wil niet nog eens privacydeal sluiten die door het Hof van Justitie wordt teruggefloten. De EU wil daarom onder meer nieuwe limieten op hoeveel Amerikaanse veiligheidsdiensten bij de data van Europeanen mogen. Ook wil de EU dat Europese burgers de toegang tot hun data in Amerikaanse rechtbanken mogen aanvechten. De VS wil ondertussen ook haast gaan maken, omdat Amerikaanse bedrijven last beginnen te krijgen van de tijdelijke standaardovereenkomsten die de datastroom nu gaande houden.

Nederland

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) spreekt al van een mogelijk verbod in zijn handleiding voor het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics. De toezichthouder doet zelf nog onderzoek, een besluit volgt binnenkort. 

Volgens privacy-activist Schrems is vooral de VS nu aan zet. "Op de lange termijn hebben we ofwel goede bescherming nodig in de VS, of er komen aparte producten voor de VS en de EU. Persoonlijk zou ik liever betere bescherming in de VS hebben, maar dit is aan de Amerikaanse wetgever."

Review Google Pixel 6