Privacywaakhond: Google Analytics mogelijk verboden in Nederland
Privacywet AVG

Privacywaakhond: Google Analytics mogelijk verboden in Nederland

14-01-2022 11:01 Laatste update: 11:01

Het gebruik van Google Analytics is binnenkort mogelijk niet meer toegestaan in Nederland, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Google-dienst zou in strijd zijn met de privacywet AVG, oordeelde de Oostenrijkse evenknie van de AP.

De AP spreekt van een mogelijk verbod in zijn handleiding voor het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics. De toezichthouder doet zelf nog onderzoek naar aanleiding van een beslissing van de Oostenrijkse privacywaakhond DSB. Die oordeelde donderdag dat Google Analytics verboden is onder de Europese privacywet AVG, omdat IP-adressen en cookiegegevens van Europese gebruikers naar servers in de VS worden gestuurd.

"De AP onderzoekt op dit moment twee klachten over het gebruik van Google Analytics in Nederland. Na afronding van dat onderzoek, begin 2022, kan de AP zeggen of Google Analytics nu is toegestaan of niet", aldus de AP.

Uitspraak betekent niet direct een verbod

De Oostenrijkse waakhond deed onderzoek na klachten van activist Max Schrems, voorzitter van privacy-organisatie Noyb.

Google reageerde al op de klacht door te wijzen op de versleuteling van de data van Analytics. Maar die versleuteling is onvoldoende om spionage vanuit de VS uit te kunnen sluiten, oordeelt de Oostenrijkse toezichthouder.

De uitspraken van de DSB en de AP willen niet meteen zeggen dat Google Analytics ook daadwerkelijk verboden wordt. Google kan Analytics aanpassen zodat de dienst de Europese privacywet AVG niet overtreedt.

Vergelijkbaar geval in Nederland

Iets vergelijkbaars gebeurde afgelopen jaar. Toen lag Google-software voor onderwijs onder vuur in Nederland. Na privacyklachten van onderwijsinstellingen adviseerde de AP toen om in Nederland te stoppen met het het gebruik van de Google-diensten voor onderwijs.

Google deed toen enkele aanpassingen aan zijn diensten, en kwam tot een overeenkomst met de onderwijsinstellingen. De Google-diensten worden daarom nog steeds gebruikt in het Nederlandse onderwijs.

Getest: Google Pixel 6