Jonge Rus moet 5 jaar naar strafkamp na plan opblazen gebouw in Minecraft
Opblazen virtueel kantoor

Jonge Rus moet 5 jaar naar strafkamp na plan opblazen gebouw in Minecraft

10-02-2022 15:16 Laatste update: 15:33

Een 16-jarige Rus moet vijf jaar naar een strafkamp wegens "trainen voor terroristische activiteiten". Hij was onder meer van plan om in de game Minecraft een replica van een kantoor van de veiligheidsdienst FSB op te blazen.

De tiener zou ook samen met twee andere jongens flyers hebben verspreid over een activist die terechtstond voor vandalisme. Eén van die flyers plakten zij op een lokaal gebouw van de FSB.

Op de telefoons van de jongeren vond de politie het plan om de replica van het FSB-kantoor op te blazen in Minecraft, melden Russische media. In de game kunnen spelers met blokjes van alles maken, waarna het ook mogelijk is om de bouwwerken op te blazen.  

Explosieven

De drie, destijds 14 jaar, werden in de zomer van 2020 opgepakt in de Siberische stad Kansk. Volgens politieonderzoekers leerden de jongeren ook hoe ze explosieven moesten maken en probeerden ze deze uit in verlaten gebouwen. De drie werden eerst verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, maar door gebrek aan bewijs werden de beschuldigingen afgezwakt.

'Schoon geweten'

De veroordeelde jongen zei tegen de rechter dat hij geen terrorist is en dat hij zijn celstraf "met waardigheid en een schoon geweten" zal uitzitten.

De twee medeverdachten krijgen voorwaardelijke straffen omdat zij meewerkten met de autoriteiten.

Uit het archief: Nederland nagebouwd in Minecraft