Apple verbetert maatregelen tegen AirTag-stalking
Onbekende tracker

Apple verbetert maatregelen tegen AirTag-stalking

10-02-2022 18:34 Laatste update: 18:49

Apple scherpt zijn maatregelen om stalking via AirTags tegen te gaan aan.

AirTags zijn ronde trackers die de positie van een mens of voorwerp kunnen aangeven als ze daarop worden vastgemaakt. Soms worden ze misbruikt door kwaadwillenden, bijvoorbeeld om een mens of een voertuig te stalken.

Apple brengt gebruikers al op de hoogte als ze in de buurt van een onbekende AirTag zijn. Gebruikers kunnen de tracker ook al geluid laten maken. Maar Apple vindt dat er meer nodig is, schrijft het bedrijf in een blogpost.

Binnenkort worden mensen die een AirTag gekocht hebben en registreren, onmiddellijk gewaarschuwd dat het niet de bedoeling is dat deze voor stalking worden gebruikt. Het bedrijf gaat gebruikers verdere uitleg geven over de waarschuwingen rond een AirTag.

Meer maatregelen later dit jaar

Met 'Precision Finding' wordt het 'later dit jaar' gemakkelijker om deze AirTag te vinden. Bezitters van een iPhone 11, 12 of 13 kunnen straks de precieze afstand tot een AirTag zien. Ook de richting wordt aangegeven.

Andere toevoegingen waar Apple nu aan werkt zijn een speciale melding op je smartphone, waarmee je een onbekende AirTag kan dwingen om geluid te maken of om Precision Finding aan te zetten. Dat kan helpen als het geluid dat de AirTag standaard al maakt niet goed hoorbaar is. En dat geluid wordt ook hoorbaarder gemaakt, belooft Apple.

Ten slotte wordt er achter de schermen nog wat meer aan de achterliggende code gewerkt. Zo moet een AirTag sneller kunnen bepalen of hij aan iemand moet melden dat hij er is.