Twitch verbiedt gebruikersnamen die verwijzen naar seks of drugs
Streaming-platform

Twitch verbiedt gebruikersnamen die verwijzen naar seks of drugs

11-02-2022 18:07 Laatste update: 18:10

Het livestreamplatform Twitch verbiedt voortaan gebruikersnamen die naar seks of drugs verwijzen. Gebruikers met verwijzingen naar cannabis of alcohol in hun naam hebben echter niets te vrezen.

Het bedrijf, onderdeel van Amazon, kondigde het nieuwe beleid aan in een blogpost. Het zal voor Twitch-gebruikers niet meer mogelijk zijn om een username te hebben die haatdragende boodschappen, dreigingen of persoonlijke informatie bevatten. Ook verwijzingen naar seksuele daden, vloeistoffen en genitalia behoren tot het verleden. 

Opvallend is dat, hoewel harddrugs ook tot de nieuwe zwarte lijst behoren, het geen probleem blijft om een gebruikersnaam te hebben die verwijst naar alcohol, tabak of cannabis. 

De regels gaan pas vanaf 1 maart in, zodat streamers de tijd hebben om hun naam of merk aan te passen. Als streamers na die datum nog altijd een gebruikersnaam hebben die niet voldoet aan de voorwaarden, dan kan dat gevolgen hebben voor hun accounts.

Gebruikers die weigeren hun naam te veranderen zullen niet altijd verbannen worden. Dat is enkel het geval als een naam haatdragend is, of aantoont dat de gebruiker slechte intenties heeft. Accounts die verwijzen naar hard drugs en seks zullen niet meteen verwijderd worden. Ze zullen wel vergrendeld worden totdat zij voldoen aan de nieuwe maatregelen.

Hot tub streamers

Twitch beweert dat het met de verandering wil zorgen dat 'iedereen zich thuisvoelt' op het platform. Maar niet iedereen vindt dat de prioriteiten van het bedrijf juist liggen. 

Zo kwam het bedrijf vorig jaar bijvoorbeeld al in opspraak toen het fenomeen van 'hot tub streamers' populair werd op de site. Dat zijn meestal schaars geklede vrouwen die vanuit bubbelbaden streamen. Hoewel seksuele content en naaktheid niet toegestaan is op Twitch, vinden critici dat dit soort streams ook tot die categorie moeten behoren. Hot tub streamers zijn nog altijd toegelaten.

Ook in Nederland populair

Het feit dat seksuele content niet mag, heeft Twitch zelf ook ondervonden. Zo moest het bedrijf vorig jaar een officieel kanaal van eigenaar Amazon even offline halen, nadat een presentatrice een deel van haar borst liet zien. 

Het streamingplatform is ook in Nederland erg populair. Uit een recent onderzoek bleek dat 8 procent van de Nederlandse internetters wel eens Twitch bezoekt. Dat maakt de dienst in ons land ongeveer even populair als Reddit.