'Sites voor seksadvertenties zijn mijnenveld van oplichting en afpersing'
Cybercrime

'Sites voor seksadvertenties zijn mijnenveld van oplichting en afpersing'

15-02-2022 12:46 Laatste update: 12:48

De advertentiesites voor sekswerkers Kinky.nl en Sexjobs.nl blijken een mijnenveld van oplichterij en afpersing. Ruim 700 advertenties bevatten malafide telefoonnummers.

Dat ontdekte het tv-programma Pointer, dat bijna 7000 telefoonnummers uit seksadvertenties op Kinky.nl en Sexjobs.nl onderzocht. De telefoonnummers zijn door de site Wieheeftgebeld.nl vergeleken met hun database. Op die site waarschuwen gebruikers voor slechte ervaringen met bepaalde telefoonnummers. Dat zijn bijvoorbeeld nummers van telemarketeers, maar ook van oplichters en afpersers.

Pointer vond uiteindelijk 394 telefoonnummers waarbij wordt gewaarschuwd voor oplichting, afpersing of misleiding. De nummers komen voor in 742 advertenties. Eerder toonde Pointer al aan dat de sekssites veel nepprofielen bevatten. Wie het nummer op dat profiel belt, valt ten prooi aan oplichters.

Afpersing met webcambeelden

Van afpersing is volgens Pointer mede sprake in de vorm van webcambeelden. Van het slachtoffer worden naaktbeelden opgenomen, vervolgens moet er worden betaald met de naaktbeelden als drukmiddel.

Die naaktbeelden zouden onder valse voorwendselen worden opgenomen: het slachtoffer denkt met een sekswerker in Nederland te bellen, maar heeft eigenlijk contact met groep mensen die eerder opgenomen beelden laten zien, en op hun beurt de nietsvermoedende beller ook opnemen.

In de meldingen op Wieheeftgebeld komt de naam van het bedrijf Wolfpack Entertainment vaak voor, meldt Pointer. Dat bedrijf zou zich schuldig maken aan de misleiding van klanten door vooraf opgenomen video's voor te schotelen als livecontact met een webcamgirl. WhatsApp-gesprekken die klanten met zo'n sekswerker denken te hebben, worden eigenlijk gevoerd vanuit een callcenter. De eigenaar kan die WhatsApp-gesprekken inzien, wat naar eigen zeggen "noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering".

Bedrijf niet meer welkom op seksplatform

De Nederlandse Politie heeft een site waarop de betrouwbaarheid van webshops en andere online verkopers gecontroleerd kan worden. De database van de politie bevat echter niet de nummers van de seksadvertenties, waardoor gebruikers van de platforms zijn aangewezen op sites als Wieheeftgebeld als zij de betrouwbaarheid van de adverteerders willen nagaan.

De site Sexjobs.nl heeft naar aanleiding van het onderzoek van Pointer alle advertenties van Wolfpack Entertainment offline gehaald. Sexjobs stelt dat Wolfpack misleidend handelt: het bedrijf is niet meer welkom op de site.