Cyberoorlog

Cyberaanvallen van 'ongekende omvang' treffen Oekraïne

17 februari 2022 om 09:22
Laatste update: 22 februari 2022 om 17:16

De DDoS-aanvallen die Oekraïense banken en ministeries deze week troffen, waren van "ongekende omvang". Nooit eerder werd er door cyberaanvallen in het land op zo'n grote schaal onrust gezaaid, zeggen de Oekraïense autoriteiten.

De cyberaanvallen, die ook de website van het Oekraïense ministerie van Defensie troffen, begonnen op dinsdag en hielden ook woensdag aan. Paspoortaanvragen konden niet verwerkt worden, coronatoegangsbewijzen waren ontoegankelijk en pinautomaten werkten niet overal meer.

De Oekraïense minister van Digitale Zaken, Mychajlo Fjodorov, zei dat de hackers "chaos" en "destabilisatie" wilden veroorzaken. Hij stelde dat zij "goed voorbereid" waren.

Oekraïense inlichtingendiensten stellen dat gezien de omvang er waarschijnlijk "een land" achter de aanvallen zit. Om welk land dat zou gaan, is niet duidelijk. In het verleden werd Oekraïne naar eigen zeggen getroffen door Russische hackers. Het Kremlin meldt in een reactie dat het "niets te maken heeft" met de cyberaanvallen die Oekraïne troffen.

Ook Nederlandse servers werden gebruikt bij de DDoS-aanvallen op Oekraïne. Ook zou er sprake zijn geweest van het verspreiden van desinformatie via sms'jes. Bij de aanval zouden ook servers in Rusland, China, Tsjechië en Oezbekistan zijn gebruikt.

Kiev heeft Moskou vaker de schuld gegeven van cyberaanvallen sinds Rusland veel troepen begon te verzamelen in de buurt van de grens. Door de oplopende spanningen vreest het Westen dat Rusland van plan is Oekraïne binnen te vallen.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: