Crowdfundplatform Kickstarter wil naar de blockchain
Crowdfunding en Web3

Crowdfundplatform Kickstarter wil naar de blockchain

19-02-2022 22:40 Laatste update: 22:40

Kickstarter kondigde onlangs aan een gedecentraliseerd platform te willen oprichten. Dat stuitte op veel kritiek van de gebruikers van het grote crowdfundingplatform. Kickstarter zegt in een reactie dat het de veranderingen 'niet zal opdringen aan gebruikers'.

In een blogpost legt het bedrijf uit hoe het de ontwikkeling van een gedecentraliseerde versie van Kickstarter wil aanpakken en hoe het gebruikers wil betrekken bij dat proces. Het bedrijf is van plan om een op de blockchain gebaseerd crowdfunding-protocol te maken. Met decentralisatie wordt bedoeld dat gebruikers een deel van de controle in handen zullen krijgen.

Kickstarter zegt gebruikers niet te dwingen om een decentraal platform te gebruiken voordat het grondig is getest. Eerst zal een onafhankelijke organisatie de technologie gaan toepassen. Daar wil het bedrijf "creatieve gemeenschappen die vandaag de dag niet volledig worden bediend door crowdfunding" mee bereiken.

Vervolgens biedt Kickstarter dat platform aan makers die het willen gebruiken. Als dat succesvol blijkt, zal het bedrijf 'onderdelen die waarde creëren voor de hele gemeenschap' op lange termijn integreren. 

Adviesraad van gebruikers

Kickstarter wil ook een adviesraad oprichten. De raad zal bestaan uit gebruikers en andere betrokkenen en moet ervoor zorgen dat de ontwikkeling van het platform overeenkomt met de verwachtingen van het grote publiek.

Verder zegt het bedrijf dat de nieuwe onderneming een zogenaamde ‘Public Benefit Corporation’ (PBC) wordt. Dat is een organisatievorm die het maatschappelijk belang nastreeft, maar dat zich onderscheidt van een non-profit omdat het ook nog altijd winst najaagt. Volgens Kickstarter zal de PBC volledig transparant werken om alles eerlijk te houden.

Milieu-impact

Ten slotte zegt Kickstarter dat het ervoor wil zorgen dat het blockchain-project geen impact zal hebben op het milieu. Sommige vormen van blockchain-technologie gebruiken immers een grote hoeveelheid energie.

Het bedrijf belooft dat het gebruik zal maken van blockchain-technologie die groener is dan de huidige clouddiensten die het nu gebruikt. Volgens Kickstarter is cloud-computing momenteel verantwoordelijk voor een groot deel van zijn uitstoot.