© Jacob Müller

'Kleinste batterij ter wereld' is niet groter dan korrel zout

Professor Oliver G. Schmidt

Batterij-innovatie

'Kleinste batterij ter wereld' is niet groter dan korrel zout

24-02-2022 13:26 Laatste update: 13:36

Een internationaal team van wetenschappers heeft de kleinste batterij ter wereld ontworpen. Het prototype is zo groot als een korreltje zout.

Het team van Duitse en Chinese wetenschappers ontwikkelde een batterij die kleiner is dan een vierkante millimeter. De batterij zou in de toekomst kunnen worden gebruikt voor medische implantaten en micro-robots. 

Het prototype heeft een minimum energiedichtheid van 100 microwattuur per vierkante centimeter en zou kleine elektronische sensoren tot zo’n tien uur lang kunnen aandrijven. Volgens een van de wetenschappers, professor in nanotechnologie Oliver Schmidt, zal die dichtheid nog verbeteren in de toekomst. 

Micro-origami

Het team zegt dat het voor de ontwikkeling van de batterij het zogenaamde 'micro-origami-proces' gebruikte. Daarbij wordt 'een gespannen laagsysteem gecreëerd door afwisselend een paar dunne lagen polymeer, metaal en diëlektrisch materiaal op een waferoppervlak te plaatsen'.

Het eindresultaat is een batterij die er sterk uitziet als een Swiss roll. Het ontwerp moet ervoor zorgen dat de energiedichtheid van de batterij hoger kan liggen. Traditionele technieken zouden niet kunnen worden gebruikt om batterijen kleiner dan een vierkante millimeter te maken. 

Het team plakt nog geen prijs op de batterij en zegt dat de technologie momenteel nog niet klaar is om op de markt gebracht te worden. Wel is duidelijk dat de batterij herlaadbaar zal worden.

Andere extreem: ultralange batterijen

Eind vorig jaar konden wetenschappers van de Amerikaanse MIT-universiteit ook een ultra-lange flexibele batterij maken. Toen werd een studie gepubliceerd waarin wetenschappers uitlegden hoe zij een batterij van zo’n 140 meter lang konden produceren. Volgens de auteurs van de studie zou die batterij tot zelfs een kilometer lang kunnen worden.

De lithium-ion batterij van MIT zou gebruikt kunnen worden om electronica te 3D-printen. Een andere mogelijke toepassing van de technologie is om draagbare computers te verwerken in kleding. 

Wanneer krijgen we betere batterijen?