Makkelijk te repareren laptop nu ook in Nederland te koop

Framework Laptop

Framework Laptop

Makkelijk te repareren laptop nu ook in Nederland te koop

23-02-2022 16:37 Laatste update: 16:37

De Framework, de Windows-laptop die je makkelijker zelf moet kunnen repareren en upgraden, komt ook in Nederland op de markt.

Nederlanders kunnen vanaf nu de Framework, een 13,5 inch modulaire laptop, reserveren. Vanaf maart worden de Framework-laptops ook in Nederland geleverd. Na de introductie in Noord-Amerika afgelopen zomer bracht de startup de modulaire laptop in december al in de eerste drie Europese landen uit.

De laptop is volgens de makers makkelijker te upgraden dan andere high-end notebooks. Behalve opties voor geheugen en opslag, kunnen klanten ook de poorten kiezen, evenals de kleur van de schermrand en de toetsenbordtaal. Ook kunnen ze het hele moederbord upgraden. 

Alles met één schroevendraaier

De meegeleverde schroevendraaier is het enige gereedschap dat nodig is om de onderdelen te verwisselen. De reparatie-experts van iFixit gaven de laptop vorig jaar de hoogste beoordeling.

De vooraf samengestelde versies van de Framework beginnen bij 1149 euro. De doe-het-zelf variant is er vanaf 899 euro. Gebruikers kunnen op een online-marktplaats ook losse onderdelen en upgrades aanschaffen. Het bedrijf wil later ook het aanbod van tweedehands onderdelen mogelijk maken. 

Meer modulaire gadgets

Framework haalde eerder deze maand 18 miljoen dollar aan investeringen op. Het bedrijf wil met het geld onder andere nieuwe modulaire en repareerbare producten ontwikkelen. Welke gadgets dat zijn, is nog niet bekend.

Het concept van Framework doet denken aan het Nederlandse Fairphone, een smartphone waarvan gebruikers ook relatief makkelijk onderdelen kunnen vervangen. Dat moet ervoor zorgen dat ze veel langer met hun telefoon doen, waardoor er minder elektronisch afval ontstaat.

Framework won een Bright Award 2021: