Toekomstvisioenen

Meta wil 'universele vertaler' gaan bouwen

© Meta

zuckerberg universele vertaler meta facebook
23 februari om 19:41
Laatste update: 23 februari om 19:45

Meta wil een 'universele vertaler' gaan bouwen die elke taal ter wereld in elke andere taal kan omzetten.

Het is één onderdeel van de ambitieuze toekomstplannen die het moederbedrijf van Facebook vandaag aankondigde. Meta wil stappen zetten op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) - en net zoals bij de aankondiging van de Metaverse lijkt 'wat' voor stappen belangrijker dan 'wanneer'.

Oprichter Mark Zuckerberg spreekt van een 'superkracht waar mensen al heel lang over dromen'. Hij verwacht dat kunstmatige intelligentie een universele vertaler in ieder geval voor zijn dood waar zal hebben gemaakt.

De belangrijkste talen hebben al degelijke geautomatiseerde vertaaltools, maar zo'n 20 procent van de wereldbevolking spreekt geen taal binnen deze categorie, zegt Zuckerberg. Het zou vaak lastig zijn om AI op deze talen te trainen omdat er niet genoeg geschreven tekst voor handen is.

Minder trainingsvoorbeelden nodig

Meta wil dit oplossen door een AI te bouwen die minder voorbeelden nodig heeft om goed te leren vertalen, en door een vertaler te bouwen die volledig via audio werkt. De meeste AI-vertalers moeten een frase eerst omzetten naar geschreven taal voordat deze vertaald kan worden.

Over hoe of wanneer dit precies moet gaan gebeuren, bood Meta ook in zijn blogpost geen inzicht. Wel hoopt het bedrijf dat de technologie in zijn augmented- en virtualrealitybrillen gebruikt kan worden. Er wordt aan gewerkt door een multidisciplinair team, die al stappen zou hebben gezet in het verbeteren van de vertaalmachines voor lastig te digitaliseren talen. 

Natuurlijkere stemassistent

Verder kondigde Meta nog een aantal andere AI-projecten aan. Zo wordt er gewerkt aan een 'Builder Bot', die het mogelijk moet maken om je ruimte in virtual reality met je stem aan te passen, door te beschrijven wat je wil zien.

Een ander project, CAIRaoke, moet stemassistenten meer op mensen laten lijken. Het gaat om een neuraal netwerk dat AI natuurlijker moet laten klinken.