Toezichthouders onderzoeken updatebeleid slimme apparaten
Smart home

Toezichthouders onderzoeken updatebeleid slimme apparaten

24-02-2022 09:38 Laatste update: 09:38

Toezichthouders Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Agentschap Telecom (AT) gaan onderzoeken of fabrikanten van slimme apparaten de juiste informatie aan kopers geven, of ze updates krijgen en of ze veilig genoeg zijn.

Met het onderzoek willen de toezichthouders controleren hoe fabrikanten van apparaten zoals slimme thermostaten, smart-tv's of slimme rookmelders de regels naleven. Ook bereiden de ACM en AT zich voor op nieuwe regels. Verkopers worden verplicht updates aan te bieden en consumenten daar over in te lichten. Ook moeten verkopers duidelijk maken wat de gevolgen zijn als de updates niet worden geïnstalleerd.

"Dit moet ten minste zo lang als bij de aankoop is afgesproken en afhankelijk van het apparaat kan die termijn zelfs langer duren. Bij overtredingen kunnen sancties opgelegd worden", aldus de ACM.

Update-verplichtingen

Voor het onderzoek gaan de toezichthouders slimme gadgets kopen in winkels en via webshops. Ze kijken dan welke informatie ze ontvangen over onder andere het updatebeleid, de veiligheid en welke andere apparaten er zijn te koppelen. Vervolgens gaan ze testen of leveranciers zich aan de updateverplichtingen houden. De resultaten van het onderzoek worden rond de zomer verwacht.

Onlangs stemde de Tweede Kamer in met een wetswijziging die fabrikanten en verkopers van digitale producten en diensten verplicht om updates aan te bieden. De wet slaat op een breed scala aan producten zoals smartphones, slimme tv's, horloges printers, camera's en babyfoons. Diensten als games, apps en zelfs streamingdiensten vallen straks ook onder de nieuwe regeling. 

Nieuwe EU-regels

De Europese Commissie heeft onlangs de regels voor slimme apparaten aangepast en uitgebreid. De ACM houdt toezicht op onder andere oneerlijke handelspraktijken en consumentenrechten en het AT controleert of apparaten die draadloos communiceren zich houden aan richtlijnen op het gebied van gezondheid, elektrische veiligheid en ongestoord gebruik.

Vanaf medio 2024 komen er in de EU nieuwe minimumeisen voor de beveiliging van draadloze apparaten. Het gaat om apparaten die via bijvoorbeeld 4G, 5G, wifi, bluetooth of Zigbee zijn verbonden. Fabrikanten moeten daar aan voldoen als ze hun producten in de EU willen verkopen.

Lagere energierekening door je smart home?