Decentrale archivering

Oorlog Oekraïne wordt voor altijd vastgelegd op de blockchain

Oekraïne Rusland oorlog blockchain Arweave
25 februari 2022 om 10:17
Laatste update: 25 februari 2022 om 10:17

Het online-initiatief Arweave is miljoenen documenten die te maken hebben met de oorlog in Oekraïne aan het opslaan op de blockchain. Dat wordt dat gedaan om ervoor te zorgen dat er 'een permanent en onveranderlijk archief van deze vreselijke gebeurtenis' zal zijn.

Sinds het project een paar weken geleden begon, zijn er intussen al bijna zes miljoen documenten opgeslagen op Arweave. De oprichter van Arweave, Sam Williams, zegt dat de online-community ervoor wil zorgen dat er een permanent archief van het conflict ontstaat. "Het is ons hoofddoel om ervoor te zorgen dat dit conflict nooit meer vergeten wordt", zegt Williams tegen Bright.

Arweave kan dit doen omdat het gebruikmaakt van een zogenaamde collectieve hard-drive. Williams verwijst hierbij naar de decentrale aard van de technologie. "Arweave verschilt van andere archieven omdat de data verspreid zijn over een groot aantal locaties op aarde. Daardoor is er geen centraal punt dat kan falen. Denk aan Bitcoin, maar dan als dataset die de geschiedenis vastlegt."

Een blockchain is een gedecentraliseerd systeem voor versleuteld opslaan van data, waarbij de datablokken niet gewijzigd kunnen worden.

Geschiedenis niet achteraf aan te passen

Williams stichtte Arweave om ervoor te zorgen dat de geschiedenis niet aangepast kan worden door de winnaar van een conflict. "Zodra een stuk data wordt toegevoegd aan Arweave kan het nooit meer veranderd worden. Daardoor kan de echtheid van een document niet worden aangetast."

Arweave maakt daarbij gebruik van blockchain-technologie om data via encryptie op te slaan. Door die digitale versleuteling moet het volgens Williams 'mathematisch onmogelijk' zijn om data aan te passen.

Iedereen kan meedoen

Volgens Williams kan iedereen deelnemen aan het project. Hij maakt de kanttekening dat Arweave geen factchecker is. "Het is niet de rol van het archief om te verifiëren of informatie wel klopt. Iedereen kan data uploaden. Ons doel is vooral om ervoor te zorgen dat alle mogelijke informatie en metadata van vandaag beschikbaar zijn voor historici in de toekomst."

Daar zijn volgens de ondernemer twee redenen voor. "Tijdens momenten als deze is het onmogelijk om in real-time na te gaan of informatie al dan niet correct is. Historici hebben de volledigheid van tijd nodig om een conflict volledig te begrijpen." Daarbij wordt hoogstwaarschijnlijk ook desinformatie bewaard in het archief, maar volgens Williams is dat ook belangrijk.

Desinformatie

Desinformatie speelt volgens Williams een sleutelrol in conflictzones. "Dat is vaak een deel van het verhaal. Denk daarbij aan de invasie in Irak in 2003. Dat conflict werd destijds deels incorrect verslagen. Als we in de jaren erop geen logs hadden die erop wezen dat er onjuiste informatie was verspreid, zou ons huidige begrip van die oorlogen gebrekkig zijn."

George Bush en Tony Blair, respectievelijk de voormalige president van de VS en de voormalige premier van het VK, zeiden in 2002 dat Irak massavernietingswapens had. Kort daarna viel de VS het land binnen. Achteraf bleek die bewering onjuist te zijn.

Cyberoorlog tussen Oekraïne en Rusland: kan dit Nederland raken?