© NASA

NASA stelt lancering maanraket Artemis I uit tot mei
Terug naar de maan

NASA stelt lancering maanraket Artemis I uit tot mei

25-02-2022 16:33 Laatste update: 16:33

De eerste lancering van de onbemande maanmissie van NASA, de Artemis I, wordt voor de tweede keer uitgesteld. Eerst zou de raket in februari worden gelanceerd, maar dat wordt nu pas in mei of nog later.

Woordvoerders van NASA zeggen dat de geplande lancering in april niet meer mogelijk is. Het Amerikaanse ruimteagentschap denkt dat de raket pas ten vroegste in mei klaar zal zijn voor de missie. 

Volgens NASA-woordvoerder Tom Whitmeyer is er nog veel werk voordat de raket de lucht in kan. Whitmeyer gaf tijdens een persconferentie toe dat zelfs mei moeilijk te halen is. Er bestaat dus een grote kans dat Artemis I pas in juni wordt gelanceerd.

NASA stelde de missie eind vorig jaar al eens uit. Dat kwam door een mankement met de zogenaamde flight controller van een raketmotor. Door dat mankement werd de missie van februari verplaatst naar maart of april.

Nog een lange weg te gaan

Voordat de lancering kan plaatsvinden, moeten nog een aantal andere tests worden gedaan. Een daarvan is de 'wet dress rehearsal', die pas op 17 maart kan plaatsvinden. Tijdens die test wordt de raket volgetankt en wordt een lancering gesimuleerd. Dat maakt het onmogelijk dat een lancering in april nog gehaald zal worden. 

De raket zal twee weken voor en twee weken na de proef op het lanceerplatform staan. Daarbij zal in detail worden bestudeerd of de SLS naar behoren functioneert. Nadat de raket dan in april van het platform wordt gehaald, moeten alle data nog een laatste keer worden geanalyseerd. 

SLS: krachtigste NASA-raket ooit

De missie is enorm belangrijk voor NASA. Het is immers de eerste lancering van de zogenaamde Space Launch System (SLS), de nieuwe draagraket die astronauten uiteindelijk terug naar de maan moet brengen. De SLS is de krachtigste raket die NASA ooit heeft ontworpen.

Tijdens de missie zal de raket een onbemande Orion-ruimtecapsule rond de maan brengen. 

Naar de maan en Mars

Als de missie goed verloopt zal NASA de Artemis II lanceren. Dat moet de eerste bemande missie naar de maan zijn sinds de Apollo-missies uit de jaren 60 en 70. Tijdens Artemis II zullen astronauten echter nog niet op de maan landen, maar er enkel langs vliegen. De missie staat in 2024 op de agenda.

Daarna wil NASA in 2025 astronauten op de maan laten landen met de Artemis III-missie. Tijdens de missie zullen voor het eerst een vrouw en een niet-witte persoon op de maan landen. Het einddoel van het Artemis-programma is om een bemande basis op de maan te creëren. 

De maanmissie moet de weg vrijmaken voor een bemande missie naar Mars. NASA hoopt genoeg te leren van een bemande maanbasis om astronauten op een veilige manier naar de rode planeet te sturen. Het voorlopige doel daarvoor is ergens in het volgende decennium.

Bekijk ook: