Oekraïne wil dat Apple stopt met verkoop producten in Rusland
Oproep Oekraïne aan Tim Cook

Oekraïne wil dat Apple stopt met verkoop producten in Rusland

26-02-2022 00:13 Laatste update: 00:18

De Oekraïense vice-premier Mykhailo Fedorov heeft er bij Apple op aangedrongen om de verkoop van producten in Rusland stop te zetten. Ook zou de iPhone-maker de Russische App Store moeten sluiten.

Fedorov deed het verzoek in een brief aan Apple-topman Tim Cook. De bewindsman riep Cook op "om te stoppen met het leveren van Apple-diensten en -producten aan Rusland, inclusief het blokkeren van de toegang tot de App Store".

Hij vindt ook dat Apple de Amerikaanse sancties tegen Rusland moet steunen. Die sancties zijn donderdag ingesteld nadat Rusland een grootschalige invasie van Oekraïne lanceerde. Russische troepen beschieten Oekraïense steden, met als doel de hoofdstad Kiev in te nemen.

"Ik ben er zeker van dat u al het mogelijke zult doen om Oekraïne, Europa en de hele democratische wereld te beschermen tegen bloedige autoritaire agressie", aldus Fedorov in de brief aan Cook.

'Jonge mensen motiveren tot verzet'

Apple heeft in het land een eigen webwinkel die producten direct aan consumenten verkoopt. Onlangs werd Apple door de Russische overheid nog verplicht om apps die in Rusland zijn ontwikkeld te markeren in de App Store.

Fedorov zegt dat het blokkeren van toegang tot Apple-producten jonge mensen in Rusland zou kunnen 'motiveren om zich tegen de schandalige militaire agressie te verzetten'.

Sancties raakten Apple niet

De sancties die de Amerikaanse regering heeft ingevoerd weerhouden Amerikaanse fabrikanten ervan bepaalde goederen naar Rusland te exporteren. Maar de sancties lijken tot nu toe geen gevolgen voor Apple te hebben, want het bedrijf zette de verkoop in Rusland vrijdag voort.

Donderdag plaatste Cook nog een tweet waarin hij zei 'diep bezorgd over de situatie in Oekraïne' te zijn. "We zullen lokale humanitaire inspanningen ondersteunen. Ik denk aan de mensen die nu in gevaar zijn en sluit me aan bij iedereen die om vrede roept." 

De cyberoorlog kan ook ons raken: