Russische YouTube-kanalen kunnen geen geld meer verdienen
Geldkraan dichtgedraaid

Russische YouTube-kanalen kunnen geen geld meer verdienen

26-02-2022 19:59 Laatste update: 20:11

Meerdere grote Russische YouTube-kanalen kunnen voorlopig geen geld meer verdienen met advertenties op het videoplatform. Ook Twitter en Facebook hebben nieuwe maatregelen tegen Russisch nepnieuws genomen.

YouTube heeft vandaag de mogelijkheid van populaire Russische kanalen om inkomsten te genereren geblokkeerd. Onder de kanalen is ook RT (Russia Today), een pro-Russische nieuwszender die wordt gefinancierd door de Russische staat. Het Engelstalige RT-kanaal heeft 4,6 miljoen abonnees.

"Gezien de buitengewone omstandigheden in Oekraïne schorten we bij een aantal YouTube-kanalen de optie om geld te verdienen op. Daaronder zijn Russische kanalen die vallen onder recente sancties", stelt YouTube.

Twitter en Facebook nemen maatregelen

Sociale media worden sinds Russische troepen Oekraïne binnenvielen overspoeld met berichten. Twitter heeft intussen de mogelijkheid om advertenties te plaatsen in Rusland en Oekraïne stopgezet. Daarmee wil het ervoor zorgen dat er geen desinformatie via advertenties wordt gepromoot.

Ook past Twitter in beide landen de algoritmes aan zodat gebruikers geen aanbevolen tweets zien van accounts die ze niet al volgden. Dat is eveneens bedoeld om snelle verspreiding van desinformatie tegen te gaan. 

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, stelde zaterdag op zijn beurt een verbod in voor Russische staatsmedia om inkomsten te genereren of advertenties te plaatsen. De Russische regering beperkt sinds vrijdag deels de toegang tot Facebook in het land, omdat het boos is over de waarschuwingen voor nepnieuws die Meta plaatst bij berichten van Russische staatsmedia. Meta zegt door te gaan met die factcheck-labels.

Rusland beperkt Twitter-toegang

De Russische overheid heeft ook de toegang tot Twitter in het land zaterdag fors beperkt, waardoor gebruikers grote moeite hebben om nieuwe berichten in te laden of tweets te versturen.

De officiële site van het Kremlin werd intussen vanmiddag platgelegd door cyberaanvallen. Russische overheden worden sinds donderdag aangevallen door Anonymous, een internationale hackersgroep.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: