Vogels op Venus: NASA onderzoekt futuristische technologieën
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA geeft 17 projecten een onderzoeksbeurs om futuristische technologieën te ontwikkelen. Onder de voorstellen zijn een vogelvormige robot die Venus moet verkennen en 3D-geprinte astronautenpakken.
In totaal maakt het Amerikaanse ruimteagentschap daar 5,1 miljoen dollar voor vrij. De zeventien projectleiders zullen studies uitvoeren over technologie die in de toekomst gebruikt zou kunnen worden om het zonnestelsel te verkennen.
Onder de voorstellen worden een paar opvallende potentiële technologieën vermeld. Zo is er BREEZE, kort voor ‘BioInspired Ray for Extreme Environments and Zonal Exploration.’ Dat is een vogelvormige robot die geïnspireerd is door de natuur en die in de toekomst Venus moet verkennen.
Bekijk het conceptfilmpje van BREEZE
Een ander opmerkelijk voorstel is een astronautenpak dat via 3D-printing op Mars kan worden geproduceerd. Dat zou gebeuren nadat het lichaam van een astronaut wordt gescand, wat er toe moet leiden dat het pak volledig afgestemd is op het individu. Dat zou problemen moeten oplossen met vooraf geproduceerde pakken die voor blessures en pijn zorgden bij astronauten.
Dat op maat gemaakte pak zou volgens NASA gecombineerd kunnen worden met een ander concept dat zuurstof moet produceren uit opgevangen CO2. Ook die technologie wordt specifiek voor Marsmissies ontworpen. NASA wil in het volgende decennium voor het eerst een persoon op de rode planeet zetten.
Kilometerlange ruimtestations
NASA wil ook inzetten op grotere structuren in de ruimte. Daarvoor wil het ruimteagentschap investeren in een concept dat 'tot 150 maal kan uitzetten' na de lancering. Hoewel dat ruimtestation tijdens de lancering klein genoeg zal zijn om in één raket te passen, kan het in de ruimte dan uitzetten tot een lengte van maar liefst een kilometer.
De bedoeling van het project is om een station te maken dat kunstmatige zwaartekracht kan genereren. Dat zou gedaan worden door het om zijn eigen as te laten draaien, waardoor de middelpuntvliedende kracht die wordt uitgeoefend op astronauten ervoor moet zorgen dat zij zwaartekracht ervaren. Dat kan ook met kleinere ruimtestations worden bereikt, maar daarbij zou een station sneller moeten draaien, waardoor astronauten discomfort zouden ervaren.
Verdediging van de aarde
Nog een ander project moet de aarde beschermen tegen asteroïden of kleine kometen. Dat zou gedaan kunnen worden door een reeks kleine projectielen af te schieten die een object zouden moeten verpulveren.
Met het concept willen onderzoekers ervoor zorgen dat een responstijd van 'minder dan een dag' kan worden behaald. Momenteel is er geen realistisch plan om inkomende asteroïden te onderscheppen.
Nog lang geen realiteit
Al de projecten die nu een beurs krijgen, bevinden zich momenteel nog in de conceptfase. Daarbij zegt NASA dat het nog niet om officiële missies gaat. Het ruimteagentschap wil eerst onderzoeken of de technologieën rendabel zijn.
Een volledige lijst van de projecten die een beurs krijgen vind je via deze link.