'Meest muzikantvriendelijk'

Fortnite-maker koopt muziekplatform Bandcamp

fortnite maker bandcamp muziekplatform acquisitie
2 maart 2022 om 18:39
Laatste update: 2 maart 2022 om 18:45

Fortnite-maker Epic Games heeft de onafhankelijke online muziekwinkel Bandcamp gekocht. Bandcamp is populair onder muzikanten, die hun muziek via het platform aanbieden.

Epic en Bandcamp delen de wil om "het meest muzikantvriendelijke platform te bouwen waarmee makers het merendeel van hun [verdiende] geld kunnen houden", schrijft het gamebedrijf. Bandcamp "zal een belangrijke rol spelen in de visie van Epic om een marktplaats voor makers te bouwen".

De Amerikaanse techgigant bond in 2020 de strijd aan met Apple, onder andere omdat Epic zijn eigen appwinkel wil gaan aanbieden. Een eigen gamewinkel heeft Epic al: de Epic Games Store. 

Een veelgebruikt argument van Epic tegen Apple is dat het bedrijf teveel commissie zou vragen op aankopen binnen apps, waardoor makers maar 70 procent van de inkomsten van elke aankoop mogen houden. De opmerkingen over de muzikantvriendelijkheid van het platform passen binnen deze kritiek.

Ook zette het bedrijf de afgelopen jaren steeds meer in op muziek, met een aantal grote muziekevenementen binnen zijn game Fortnite.

Voorlopig verandert er weinig

Bandcamp benadrukt dat er voorlopig weinig aan de dienst gaat veranderen. Wel wordt er op de achtergrond gewerkt aan 'verdere ontwikkelingen', waaronder een verdere uitrol naar andere landen en het ontwerpen van zaken als apps, betaalsystemen en live streamingdiensten.

Het muziekplatform wordt gezien als onafhankelijke tegenhanger van grote commerciële diensten als Spotify. Miljoenen muzikanten maken gebruik van de dienst om hun nummers te koop aan te bieden. Volgens Bandcamp gaat gemiddeld 82 procent van elke aankoop naar de muzikant en hebben muzikanten tot nog toe in totaal 891 miljoen dollar (800 miljoen euro) verdiend via het platform. 

Muziek in de hoogste kwaliteit: hoor je het verschil?