Punker of net gedumpt? Dan maakt Facebook je eenzamer
Intern onderzoek

Punker of net gedumpt? Dan maakt Facebook je eenzamer

02-03-2022 19:38 Laatste update: 19:44

Gebruik je Facebook? Daar kan je eenzaam van worden - óf juist niet, blijkt uit intern onderzoek van de sociale mediagigant.

Of Facebook je eenzaam maakt, heeft te maken met hoe lang je op Facebook zit, maar ook bijvoorbeeld waar je woont. Dat schrijft Bloomberg op basis van een onderzoek uit 2018 dat de nieuwssite in handen kreeg. Het gaat om documenten die Facebook-klokkenluider Frances Haugen heeft overgelegd.

Het onderzoek werd uitgevoerd in september van dat jaar onder 53 Facebook-gebruikers. Op dat moment voelde zo'n 36 procent van alle respondenten zich eenzaam, het merendeel jongeren tussen de 13 en de 24. Mannen voelden zich vaker eenzaam dan vrouwen.

Mensen die zich als emo of punk identificeerden, mensen uit de LHBT-gemeenschap en mensen met een psychologische aandoening kwamen ook vaker voor in deze groep. Ten slotte noemt Facebook mensen die zich veel bezighouden met relaties, die meer negatieve woorden of ellipsen (...) gebruikten, en die in grotere Facebook-groepen zonder veel interacties zaten.

Lastig te duiden resultaten

Anderzijds voelden gebruikers zich minder eenzaam als ze bijvoorbeeld iets grappigs op Facebook hadden gezien. Gemiddeld voelden Facebook-gebruikers die één uur per dag op de site zaten zich het minst eenzaam; 41 procent van alle bezoekers die zich al eenzaam voelde, voelde zich beter na tijd op Facebook.

Het zijn complexe resultaten, die voor het bedrijf lastig te duiden zijn. Uiteindelijk gaven 42 procent van alle deelnemers aan dat ze zich zowel eenzamer als minder eenzaam voelden door Facebook.

Moederbedrijf Meta zou zich volgens Bloomberg flink bezig houden met een oplossing voor 'de vraag van de eenzaamheid'. Het aantal gebruikers van Facebook neemt sinds begin dit jaar voor het eerst niet meer toe. Sterker, op sommige plaatsen krimpt het sociale medium zelfs, bleek uit cijfers die Meta in februari publiceerde.
 

Zo regel je je online nalatenschap