Ruimtevaart

Satellieten OneWeb niet meer met Russische raketten gelanceerd

3 maart 2022 om 16:14
Laatste update: 3 maart 2022 om 16:14

Het Engelse bedrijf OneWeb zal zijn internetsatellieten niet meer door Russische raketten de ruimte in laten schieten.

OneWeb weigert op Russische eisen in te gaan over verkoop van het belang dat de Britse overheid in OneWeb heeft. Ook wilde het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos garanties dat de satellieten van het bedrijf nooit voor militaire doeleinden zullen worden ingezet.

Roscosmos had een lancering aanstaande zaterdag al opgeschort tot OneWeb aan zijn eisen zou voldoen. Het is door de huidige spanningen onduidelijk of OneWeb de 36 satellieten die het al naar de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan had gestuurd nog terug kan krijgen.  Het is niet duidelijk hoe OneWeb de satellieten voortaan wil laten lanceren.

OneWeb werkt aan een netwerk van kleine satellieten in een lage baan om de aarde die internetverbindingen aanbieden, vergelijkbaar met Starlink, het satelliet-internet van SpaceX.

OneWeb krijgt geld niet terug

OneWeb is deels in handen van de Britse overheid. Het Indiase Bharti Global is de grootste eigenaar, maar ook techinvesteerder SoftBank heeft een belang.

Roscosmos had al laten weten dat het bedrag dat OneWeb voor de lancering betaald had in Rusland zou blijven. Het ruimtevaartagentschap sprak van overmacht "door het agressieve beleid van het Westen en de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland".

Ruimtestation ISS

Door de oorlog in Oekraïne en de Amerikaanse sancties tegen Rusland komt ook de samenwerking rond het ruimtestation ISS in gevaar. Vorige week dreigde Roscosmos al het ISS te laten crashen op de VS of Europa. NASA onderzoekt inmiddels hoe het ruimtestation zonder Rusland verder zou kunnen.

 

Zo werkt Starlink-internet van SpaceX: