Forumsite Reddit verbiedt linken naar Russische staatsmedia
Oekraïne

Forumsite Reddit verbiedt linken naar Russische staatsmedia

03-03-2022 19:43 Laatste update: 20:18

Gebruikers van forumsite Reddit mogen geen links meer plaatsen naar Russische staatsmedia als RT en Sputnik.

Links naar deze media werden al langer op veel individuele forumpagina's oftewel subreddits geweerd, schrijft Reddit in een blogpost. Het bestuur heeft er nu voor gekozen om dat beleid op alle subreddits toe te passen.

Reddit noemt de oorlog in Oekraïne 'choquerend en verontrustend'. Daarom heeft de site de afgelopen week stappen genomen om "onze verdediging te versterken" en "ervoor te zorgen dat onze collega's en mensen in onze gemeenschap die getroffen zijn door deze gebeurtenissen hulp krijgen".

Zo kunnen moderatoren van afzonderlijke subreddits Reddit nu sneller om bijstand vragen als een discussie over Oekraïne uit de hand loopt. Er is een speciaal team opgezet om "ontwikkelingen in de gaten te houden", en specifieke subreddits met "twijfelachtige moderatiepraktijken" zullen minder zichtbaar zijn.

Rigoureuze stappen

De ban op het linken naar Russische overheidsinformatie lijkt de meest rigoureuze stap die Reddit tot nog toe zet. Sociale media als Twitter doen RT en andere Russische staatsmedia op dit moment ook in de ban, maar vaak op een beperktere manier, zoals alleen binnen de Europese Unie.

Reddit wordt door zo'n 430 miljoen mensen wereldwijd gebruikt om over een enorme waaier aan onderwerpen te praten. Die onderwerpen zijn gesorteerd op afzonderlijke subfora, de subreddits. Die worden doorgaans door vrijwilligers gemodereerd.