Grote kranten dreigen uit onlinekiosk Blendle te verdwijnen
DPG zet samenwerking stop

Grote kranten dreigen uit onlinekiosk Blendle te verdwijnen

04-03-2022 11:02 Laatste update: 14:01

Gebruikers van Blendle vinden binnenkort mogelijk geen artikelen van grote Nederlandse kranten meer in de app. DPG Media mag van de rechter de samenwerking met de webkiosk stopzetten. Blendle gaat in hoger beroep.

Het contract tussen DPG Media en Blendle liep al op 31 december af, maar de onlinekiosk vond dat de uitgever van onder meer de Volkskrant, AD en Het Parool een nieuwe verbintenis moest aangaan. Blendle stapte daarvoor naar de rechter, maar die bepaalde donderdag dat DPG Media zijn eigen afweging mag maken.

Blendle gaat in beroep tegen dat vonnis om zo alsnog een verlenging van het contract af te dwingen, in ieder geval tot een bodemprocedure is afgerond. Vanwege de gang naar de rechter door Blendle had DPG Media het contract al verlengd tot 1 april.

Van betalen per artikel naar abonnement

In de eerste jaren van Blendle, dat in 2014 van start ging, moesten gebruikers per gelezen artikel betalen en werden uitgevers ook per artikel betaald. Sinds een paar jaar biedt Blendle echter een abonnement aan waarmee gebruikers een groot aantal krantenartikelen kunnen lezen voor een vast maandbedrag. Daarmee zou Blendle volgens DPG Media te veel concurreren met zijn eigen krantenabonnementen. Daarnaast zou de samenwerking te weinig opleveren.

In 2017 stopte Mediahuis, eigenaar van kranten als NRC en De Telegraaf, al de samenwerking met Blendle, ook vanwege het veranderde bedrijfsmodel. 

Grote impact

Blendle-topman Willem Lems zegt tegen Villamedia dat de beslissing van DPG Media grote gevolgen heeft voor de onlinekiosk. "Het wrange is dat we afgelopen jaar juist voor het eerst een bescheiden winst hebben kunnen boeken. Dit bewijst dat er ruimte is voor een kiosk die nieuws uit verschillende bronnen samenvoegt." Volgens Lems heeft Blendle de afgelopen zeven jaar 'miljoenen euro’s' naar het mediabedrijf overgemaakt.  

Blendle heeft ook artikelen van enkele grote buitenlandse media, zoals The New York Times of The Economist. Mogelijk gaat het bedrijf meer van die artikelen in het Nederlands vertalen. In 2020 werd Blendle overgenomen door het Franse bedrijf Cafeyn.