TikTok: geen nieuwe video's en livestreams vanuit Rusland meer
Gevolg Russische 'nepnieuwswet'

TikTok: geen nieuwe video's en livestreams vanuit Rusland meer

06-03-2022 19:39 Laatste update: 07-03-2022 06:48

Video-app TikTok heeft vandaag de mogelijkheden om te livestreamen en nieuwe filmpjes te uploaden in Rusland stopgezet. Dat doet het vanwege de nieuwe Russische wet over 'nepnieuws'.

"We hebben geen andere keus dan livestreaming en nieuwe video-uploads op te schorten terwijl we de gevolgen van deze wet beoordelen", zegt TikTok. Russische gebruikers van de app kunnen elkaar nog wel chatberichten sturen.

Het besluit van TikTok, dat onderdeel is van het Chinese bedrijf ByteDance, volgt nadat de Russische autoriteiten door de nieuwe wetgeving lange celstraffen kunnen opleggen aan mensen die "nepnieuws" verspreiden over het Russische leger of oproepen tot sancties tegen Rusland.

"Onze hoogste prioriteit is de veiligheid van onze medewerkers en onze gebruikers", aldus TikTok. Het bedrijf zegt "de veranderende omstandigheden in Rusland te blijven evalueren".  

Rusland blokkeert Facebook  

Vrijdag heeft Rusland de toegang tot Facebook geblokkeerd. Ook heeft het de werking van Twitter en YouTube in het land fors vertraagd, zodat die diensten slecht zijn te gebruiken. Mediatoezichthouder Roskomnadzor maakte zondag bekend de toegang tot de chat-app Zello te gaan beperken.

Facebook-moederbedrijf Meta, Google en Snap zijn intussen gestopt met het verkopen van advertenties in Rusland.