Duurtest Volvo C40: Android Auto
Bright Duurtest week 2

Duurtest Volvo C40: Android Auto

18-03-2022 08:34 Laatste update: 08:34

Bright-autotester Rutger rijdt de komende weken in de Volvo C40: een auto met een besturingssysteem gebaseerd op Android aan boord. Deze week drukken we op alle knoppen om te zien wat wel en niet werkt.

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg ook ons YouTubekanaal.

Ik maak er tegenwoordig een gewoonte van om in onze testauto’s Apple CarPlay niet meer te gebruiken om te zien hoe ver ik kom met de navigatie en mediaspeler van de auto zelf. In het geval van onze C40 is dat de enige optie. CarPlay is namelijk niet aanwezig. Niet zo vreemd zou je denken, als het hele systeem op Android gebaseerd is, maar ergens in het voorjaar moet het met een softwareupdate toch beschikbaar zijn. Voor nu verbinden we de telefoon dus met 'good old' bluetooth. Telefoneren gaat dan supersoepel, maar het gebruik van de podcast- of muziek-app is niet echt ideaal.

In de App Store die de auto aan boord heeft vond ik gelukkig een Spotify-app, waardoor ik podcasts en muziek kan luisteren en bedienen. Navigatie kan via Google Maps, wat over het algemeen beter functioneert dan ingebouwde navigatie omdat je adressen overgenomen worden, je eerdere zoekresultaten snel verschijnen én de live-verkeer functionaliteit heel goed werkt.

Er zijn inmiddels al wat zinvolle apps toegevoegd aan de store ten opzichte van een jaar geleden. Easypark maakt betalen voor parkeren eenvoudiger. A Better Routeplanner is ook te downloaden. Geen gedoe met dongles dus en wel live-info over laadpalen en je te verwachten bereik.

De enige app die ik echt mis is Flitsmeister. Die is in januari al wel als publieke béta beschikbaar gesteld, maar nog niet gewoon te downloaden in de auto. Met die toevoeging zou je een aardig compleet setje hebben. Ten opzichte van Tesla mis je dan de YouTube- en Netflix-app, waar je tijdens het laden profijt van kan hebben. Vermoedelijk staan Volvo en Polestar die niet toe om het datagebruik een beetje in toom te houden.

De apps die voor Android Automotive zijn ontwikkeld hebben allemaal dezelfde soort logica en zijn dus eenvoudig te navigeren. Ook visueel heb je niet het gevoel van de ene in de andere logica te vallen. In ieder geval niet meer dan op je telefoon het geval is. De Spotify-app lijkt op de desktopversie en de Google Maps-app lijkt op de website in je laptopbrowser. Ik weet dus snel mijn weg te vinden.

Het feit dat ik inlog met mijn Google-account zorgt ervoor dat ik snel het gevoel heb in 'mijn' auto te zitten. Een Google Workspace-account wordt helaas niet geaccepteerd in de auto. Het moet een regulier Google-account zijn waar je als particulier mee inlogt op Gmail of YouTube.

Volgende week meer over de Volvo C40.

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg ook ons YouTubekanaal.

Android Auto vs Apple Carplay: