Providers blokkeren Russische staatsmedia RT en Sputnik
Na sancties van de EU

Providers blokkeren Russische staatsmedia RT en Sputnik

08-03-2022 14:01 Laatste update: 15:29

Nederlandse internetproviders gaan zes websites van Russische staatsmedia vandaag blokkeren. Ze geven daarmee gehoor aan de sancties tegen Rusland die de EU vorige week instelde.

Het gaat om vijf websites van de zender RT en de website van het persbureau Sputnik. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de providers laten weten dat ze de sites mogen blokkeren. Onder andere VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile gaan de websites blokkeren. Ze verwachten dat dit in de loop van de dag zal zijn afgerond.  

"Ondanks onze fundamentele bezwaren tegen het blokkeren van websites, willen we hiermee gevolg geven aan het EU verbod om de betreffende Russische staatsmedia niet meer te verspreiden. Dit zal rond de middag gerealiseerd zijn", aldus een woordvoerder van KPN. De provider toont klanten die de geblokkeerde sites willen bezoeken een boodschap over de blokkade, waarna ze kunnen doorklikken naar Giro 555.

"We zullen deze websites zo snel mogelijk blokkeren. We verwachten dat vandaag te realiseren", laat VodafoneZiggo weten. "Als Nederlandse telecomprovider dient T-Mobile Nederland Europese wet- en regelgeving te volgen en gehoor te geven aan dit besluit", zegt een woordvoerder van T-Mobile.

'Instrumenten van het Kremlin'

De Europese Commissie verbood vorige week de toegang in de EU tot de twee Russische staatsmedia, omdat het 'instrumenten van het Kremlin' zijn om Russische propaganda over de oorlog tegen Oekraïne te verspreiden. De sancties gelden voor transmissie en distributie via satelliet, kabel, onlinevideokanalen en zowel nieuwe als bestaande apps. RT en Sputnik zijn in ons land alleen via internet actief.

De sancties duren volgens Brussel 'tot de Russische agressie stopt'. De handhaving van de sancties wordt gedaan door het Openbaar Ministerie. 

Het is niet de eerste keer dat Nederlandse providers websites moeten blokkeren. Dat gebeurt al langer met illegale downloadsites zoals The Pirate Bay.

'Verlagen tot niveau Rusland'

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde het blokkeren of verbieden van media vorig week onverstandig en sprak van een verlaging tot het niveau van Rusland. Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning moeten we 'juist in deze tijden strijden voor vrijheid van informatie'. Daarmee stelt hij niet dat de informatie van RT of Sputnik te vertrouwen is, maar wel dat de vrijheid van meningsuiting iets is om te koesteren. Onder andere Twitter en Facebook plaatsen overigens ook factchecks en waarschuwingslabels bij meerdere Russische staatsmedia.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vindt 'media monddood maken' ook niet de juiste oplossing in de strijd tegen desinformatie. De organisatie pleit voor het bevorderen van onafhankelijke media en journalisten. "Dat doe je door onafhankelijke journalisten in Rusland en Oekraïne te helpen met de middelen die ze nodig hebben om het nieuws te verslaan en zichzelf en hun bronnen te beschermen. En niet door te doen wat de Russen ook doen: media censureren", zegt woordvoerder Rejo Zender.

Rusland blokkeert sociale media

Rusland ging afgelopen weekend over tot een blokkade van Facebook in het land. Ook wordt de toegang tot Twitter en YouTube door de autoriteiten vertraagd zodat die diensten slecht bruikbaar zijn.

Voor de 'verspreiding van nepnieuws' over het Russische leger kunnen Russen door een nieuwe wetswijziging tot 15 jaar celstraf krijgen.

Cyberoorlog: hoe kan dit Nederland raken?