iphone se ipad air apple nieuwe
iPhone SE/iPad Air

Apple kondigt nieuwe versies iPhone SE en iPad Air aan

8 maart om 18:59
Laatste update: 9 maart om 18:45

Apple heeft zijn nieuwe 'budgetmodel' iPhone SE aangekondigd. Het toestel heeft de snelle A15-chip en ondersteunt 5G. Apple onthulde ook een nieuwe iPad Air met de M1-chip.

Kijk ook: de hoogtepunten van het Apple-event.

De nieuwe iPhone SE werd vanavond aangekondigd tijdens het eerste Apple-event van het jaar. Behalve de A15-chip is er weinig veranderd aan de 'budget-iPhone', behalve dat het toestel nu ook 5G ondersteunt. Net als de voorganger heeft de nieuwe iPhone SE een relatief klein scherm van 4,7 inch.

De A15-chip, die ook in de iPhone 13 zit, heeft een 6-core processor die volgens Apple veel sneller is dan de oude iPhone 8. Qua vormgeving lijkt de nieuwe SE wel veel op de iPhone 8, met nog altijd de homeknop met vingerafdruksensor aan de voorkant.

De nieuwe iPhone SE 2022 heeft hetzelfde glas als de iPhone 13 en beschikt over een verbeterde batterij. 

Duurder dan voorganger

De nieuwe budget-iPhone heeft een 12 megapixel camera met een 'computational photography'-systeem dat het detailniveau in foto's moet verbeteren. De smartphone werkt met iOS 15 en Apple belooft 'nog lang in de toekomst' software-updates.

De iPhone SE is vanaf vrijdag vooruit te bestellen en is vanaf 18 maart officieel te koop in rood, wit, en zwart. In Nederland kost de nieuwe SE vanaf 529 euro. Dat is iets duurder dan de voorganger die Apple in ons land voor 492 euro verkocht.

Groene iPhone 13's

Apple presenteerde daarnaast ook nieuwe groene iPhone 13-uitvoeringen. De iPhone 13 en 13 Mini krijgen een donkergroene versie, terwijl de iPhone 13 Pro en Pro Max verschijnen in een wat lichtere kleur groen, die Apple 'alpine green' noemt.

iPad Air nu met M1-chip

Apple onthulde ook de nieuwe iPad Air, met hetzelfde ontwerp als het nieuwe model van anderhalf jaar geleden. Nieuw is de chip: ook de iPad Air draait nu op de Apple M1-chip, in navolging van onder meer de MacBook Air en iPad Pro. Dankzij de M1 is de iPad Air 60 procent sneller dan het vorige model met tot twee keer snellere grafische prestaties.

De selfiecamera van de iPad Air is nu een 12 megapixelcamera met ultragroothoeklens. Daardoor heeft de iPad Air nu ook de functie Center Stage, waarbij de camera tijdens het videobellen automatisch inzoomt op degene die aan het woord is. Verder is er er nu een 5G-versie van de iPad Air en is de usb-c-aansluiting twee keer sneller.

De nieuwe iPad Air is vanaf 18 maart beschikbaar. De versies met alleen wifi kosten vanaf 698,50 euro en de uitvoeringen met wifi en 5G kosten vanaf 868,50 euro. 

Mac Studio en HomePod Mini 

Apple presenteerde tijdens het event vanavond ook de nieuwe desktopcomputer Mac Studio en het scherm Studio Display.

Verder maakte het bedrijf bekend dat de slimme speaker HomePod Mini ook in Nederland op de markt komt.