© Apple

apple mac studio imac desktop
Apple Silicon

Apple onthult Mac Studio: computer met snelste Apple-chip ooit

8 maart om 20:28
Laatste update: 9 maart om 18:43

Apple heeft de kleine maar snelle desktop Mac Studio aangekondigd. De computer is sneller dan alle voorgaande Macs. Apple spreekt van 'de snelste pc ooit'.

Kijk ook: de hoogtepunten van het Apple-event.

De nieuwe Mac krijgt één van Apples eigen Silicon-chips, de M1 Max. Er komt ook een model met de nog sterkere M1 Ultra waarbij twee M1 Max-chips aan elkaar gekoppeld zijn.

De nieuwe Mac Studio is een vierkant model van 7,7 inch breed bij 3,7 inch hoog, met een sterk koelingssysteem dat koude lucht vanuit de onderkant omhoog langs de chip blaast. De Studio heeft een CPU die 2,5 keer sneller is dan die van de iMac met een 27-inch scherm en een grafische kaart die 3,4 keer sneller is dan datzelfde model. 

Het systeem is zelfs sneller dan de iMac Pro: de CPU is 50 procent sneller dan de populairste Mac Pro met 16-core Intel Xeon-chip. Kies je voor de sterkere Studio met M1 Ultra, dan loopt het nog verder op: de processor is 3,8 keer sneller dan een gemiddelde iMac van 27 inch of 90 procent sneller dan de meestverkochte Mac Pro. Grafisch is hij 4,5 keer sneller dan de iMac en 80 procent sneller dan de Mac Pro met de beste grafische kaart mogelijk.

Ook het videogeheugen is flink verbeterd. De Studio biedt 64 GB of zelfs 128 GB centraal geheugen. 

Solid state-drive en Thunderbolt-poorten

Het systeem krijgt een solid state-harde schijf met tot 8 terabyte ruimte en een snelheid van 7,4 gigabyte per seconde. De M1 Ultra kan zo'n 18 streams van 8K ProRes-video aan.

De Mac Studio heeft aan de achterkant vier Thunderbolt-poorten, een Ethernetaansluiting met een snelheid van 10 gigabits per seconde, twee USB-A poorten, een HDMI-poort en een audiojack. Aan de voorkant heeft het M1 Max-model twee USB C-poorten met een snelheid van 10 gigabits per seconden, terwijl de M1 Ultra twee extra Thunderbolt 4-poorten krijgt. Ten slotte heeft de Studio een SDXC-slot voor foto- en videokaarten. 

De Mac Studio met M1 Max is er vanaf 2329 euro, met M1 Ultra vanaf 4629 euro. Wie de Mac Studio volledig uitdost met de snelste grafische chip, de meeste opslag en het meeste werkgeheugen is 9229 euro kwijt. De Mac Studio is vanaf 18 maart beschikbaar. 

De voor- en achterkant van de Mac Studio.

Apple Studio Display

Apple heeft ook een tweede eigen computerscherm onthuld, het Studio Display. In 2019 kwam Apple al met het Pro Display XDR, een 32 inch 6K-scherm van 5500 euro. Het Studio Display is met 27 inch iets kleiner en heeft een 5K-resolutie. Het scherm heeft ook niet zo'n groot dynamisch bereik als het Pro Display.

Wel is het Studio Display de eerste Apple-monitor met een eigen chip: de A13 Bionic-chip die ook in de iPhone 11 zit. Die chip regelt onder andere de functie Center Stage, die voor het eerst naar de Mac komt. Tijdens het videobellen volgt de 12 megapixel ultragroothoek-selfiecamera dan de gebruiker. Het scherm is voorzien van drie usb-c-poorten en een Thunderbolt-aansluiting waarmee alle recente MacBooks opgeladen kunnen worden.

De Mac Studio moet professionals volgens Apple veelzijdigheid bieden.

Het scherm ondersteunt True Tone, waarbij de witbalans en kleurtemperatuur worden aangepast op het omgevingslicht; iPhones, iPads en MacBooks ondersteunen die functie al langer. Het scherm heeft een driewegmicrofoon en zes speakers: vier woofers voor de bastonen en twee tweeters voor de midden- en hoge tonen. Daardoor ondersteunt het scherm ruimtelijk geluid en Dolby Atmos.

Het Studio Display komt standaard met een kantelbare voet: 30 graden omhoog en omlaag, ook is er keuze uit een VESA-beugel voor muurbevestiging. Voor een meerprijs van 460 euro is ook een in hoogte verstelbare voet beschikbaar. Standaard heeft het scherm al een antireflecterende coating, voor een meerprijs van 250 euro is een matte afwerking met nanotextuur beschikbaar.

Het Apple Studio Display kost 1779 euro en wordt vanaf 18 maart geleverd.

Nieuwe iPhone SE en HomePod Mini

Apple presenteerde tijdens het event vanavond ook de nieuwe iPhone SE en iPad Air

Verder werd bekend dat de slimme speaker HomePod Mini nu ook in Nederland wordt uitgebracht.

Kijk ook: de hoogtepunten van het Apple-event.